BiH
0

Zvizdić: Od kineskog premijera tražit ću preferencijalni tretman za BiH

Anadolija
Denis Zvizdić
Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na IV samitu premijera NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U izjavi za Anadoliju rekao je kako je danas potpisan predugovor za izgradnju termoelektrane u Banovićima između jedne kineske kompanije i rudnika i termoelektrane Banovići. 

"Kineski investitori su već prisutni u BiH, u Stanarima. Danas je potpisan ugovor, jedna vrsta predugovora za izgradnju termoelektrane u Banovićima između jedne kineske kompanije i našeg rudnika i termoelektrane iz Banovića. I dalje se razvija projekat, koji je u završnoj fazi, o izgradnji termobloka 7 u Tuzli. To je čitav jedan spektar interesantnih projekata iz oblasti energetike od kojih se jedan završava u Stanarima, jedan počinje, to je u Banovićima, a jedan je u završnoj fazi pregovora - termoblok u Tuzli", naglasio je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da Samit NR Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope ima za cilj da se tačno definišu oblasti saradnje između tog dijela Evrope i Kine, odnosno da se definišu sektori za koje kineski investitori mogu biti zainteresirani i da svaka zemlja pojedinačno iskaže svoje prijedloge koji bi poboljšali i unaprijedili i vanjskotrgovinski obim saradnje i količinu, iznos i kvalitet samih investicija. 

"Samit je bio prilika da se istaknu one oblasti koje ja mislim da su zaista konkurentne prednosti Bosne i Hercegovine, da se još jednom podcrta da je riječ o oblasti energetike, oblastima i mogućnostima ulaganjima u transportnu infrastrukturu, poljoprivredu, pojedine vrste industrijskih grana i da se na takav način otvori mogućnost saradnje kvalitetnije i sadržajnije saradnje BiH i Kine. Naravno, i premijeri drugih prisutnih zemalja, njih 16 su svakako bili zainteresirani za takvo izlaganje i kapacitete i potencijale sa kojim raspolaže BiH", rekao je Zvizdić.

On je naveo da je jako je važno da "smo se pojavili kao partner zemlja koja raspolaže sa potencijalima i može ponuditi čitavu lepezu projekata koji mogu biti atraktivni za strane ulagače". 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će se sutra napraviti prezentaciju za zainteresirane ulagače u transportnom sektoru u pojedine dionice i autoputa 5c i određene dionice brzih cesti.

"Sutra ću na bilateralnom sastanku sa premijerom Kine biti u prilici da mu na neki način zatražim i predložim da BiH preferencijalni tretman sa povećanim kvotama za izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda čime bi povećali obim vanjskotrgovinske razmjene", poručio je predsjedavajući Zvizdić.