BiH
24

Zvizdić na samitu u Rigi: BiH ima ambiciju da izvozi poljoprivredne proizvode u Kinu

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom obraćanju na samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine ("16+1"), koji se održava u Rigi govorio je o značajnim infrastrukturnim projektima za BiH, ali i namjeri naše zemlje da izvozi poljoprivredne proizvode u Kinu.

Na plenarnoj sjednici premijera država Zvizdić je prisutne informisao o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji, ali je govorio i o projektima poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koridoru 5C i drugim projektima.

"Reforme koje smo proveli u zadnjih 15 mjeseci su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP od 3,1 posto te otvaranje novih 25.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini: rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, rast turizma su u porastu. Mi smo odlučni da iskoristimo takav pozitivan momentum i da bez obzira na težinu reformi koje provodimo, snažno nastavimo sa realizacijom mjera i aktivnosti definiranih u našim strateškim planovima", poručio je Zvizdić.

Kazao je i da BiH ima interes za izgradnju željezničke pruge Beograd-Sarajevo-Ploče, za nastavak izgradnje panevropskog koridora 5C, izgradnjom Jadransko-jonske auto ceste te izgradnjom i modernizacijom riječnih luka, u našem slučaju luke Brčko i drugim projektima.

"Projekat pripreme za izgradnju termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 Tuzla je u finalnoj fazi, te će se danas obaviti potpisivanje finansijskog dijela tog ugovora. Ranije su potpisani ugovori za izgradnju TE Banovići, kapaciteta 350 MW, kao i ugovori za izgradnju vjetroparka u Tomislavgradu i izgradnju ceste Glamočani-Mliništa. Takođe želim istaći interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu te u tom smislu izražavam spremnost da sa Narodnom Republikom Kinom potpišemo Sporazum o poljoprivrednoj saradnji", istakao je Zvizdić.