BiH
6

Zvizdić na samitu u Parizu: EU je najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Parizu da je EU najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH i da je, bez obzira na probleme u potpunosti opredijeljena da vrijedno i uporno nastavi raditi na pronalaženju rješenja i daljem dinamiziranju evropskih integracija.

"Članstvo u EU za nas u BiH, ali i za kompletan prostor evropskog kontinenta sa kojeg dolazim, ne predstavlja samo geostrateški, politički ili ekonomski cilj. Članstvo u EU za nas je sinonim stabilnosti i mira, jačanja vladavine prava i stvarne demokratizacije našeg društva kao procesa koji predstavljaju condicio sine qua non našeg razvoja", istakao je Zvizdić.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je on na plenarnoj sjednici govorio o realizaciji brojnih reformi koje su dovele do produktivne ekonomske i političke transformacije i spomenuo unapređenje poslovnog okruženja, rast BDP-a, povećanje izvoza, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, povećanje broja turista i otvaranje više od 20.000 radnih mjesta, dominantno u realnom sektoru.

Zvizdić je rekao da ostaje još puno posla i da je BiH spremna za sprovođenje reformi, ali i da bez podrške i novih investicija to neće biti moguće realizovati u obimu koji se želi i u dinamici koja bi omogućila ubrzanu regionalnu i evropsku integraciju.

Prema njegovim riječima, BiH vjeruje da terorizam može biti poražen samo koordinisanim djelovanjem i kroz preventivan i sveobuhvatan pristup koji uključuje aktivno učešće i saradnju svih država.

"BiH aktivno učestvuje u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Želimo preuzeti još aktivniju ulogu u procesu razvoja regionalnog bezbjednosnog sistema kako bi zajedno sa ostalim zemljama mogli odgovoriti na aktuelne bezbjednosne izazove i na taj način doprinijeti evropskoj bezbjednosti u cjelini", rekao je Zvizdić.

On je ukazao na potrebu da je neophodno da se problemi u vezi sa bezbjednošću rješavaju kroz horizontalni i integrisani pristup, obuhvatanjem svih stubova bezbjednosti, a to su borba protiv terorizma, borba protiv teškog i organizovanog kriminala i granične bezbjednosti.

Zvizdić je istakao činjenicu da je BiH bila prva zemlja u regiji koja je usvojila Zakon o zabrani učešća na stranim ratištima, te višegodišnje strategije za borbu protiv organizovanog kriminala i prevenciju protiv terorizma.

Govoreći o migrantskoj krizi, Zvizdić je rekao da je BiH, iako trenutno nije izložena većem prilivu migranata, preduzela sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica.

On je izrazio uvjerenje da EU nije cjelovita bez uključenja i zemalja Zapadnog Balkana, te nadu da će politika proširenja prema zemljama regije i dalje ostati u fokusu politike EU što je važno za prosperitetnu budućnost regiona.

Zvizdić je zajedno s premijerima Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, te samoproglašenog Kosova, potpisao Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

On je naglasio je da upravo ta kancelarija daje primjer i predstavlja dobru paradigmu svih izazova koje je Evropa prošla, ali i benefita koji su uslijedili.

"Upravo takva politika budućnosti, koja za zemlje Zapadnog Balkana predstavlja perspektivu članstva u EU jeste i ostaje najsnažniji podsticaj za provođenje reformi, ali i za napore u pravcu pomirenja i vraćanja povjerenja u regiji", smatra zvizdić.

Domaćin samita bio je francuski predsjednik Fransoa Hollland, a skupu su prisustvovali i njemački kancelar Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci.

Na plenarnoj sjednici razgovarano je o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Uvodnu riječ je održao Hollland, koji je rekao da Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, te ohrabrio države da nastave sa EU integracijama.