Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Zvizdić na čelu, Primorac i Pudarić dopredsjedavajući

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Pet mjeseci od općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini, danas je završen proces konstituiranja novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

U nastavku konstituirajuće sjednice u Sarajevu, koja je započela u novembru, nakon izbora, danas su imenovani novo rukovodstvo Doma - predsjedavajući i dvojica dopredsjedavajućih, te nekoliko parlamentarnih tijela, čime je nakon novembarskog verificiranja mandata poslanicima zaokruženo konstituiranje ovog parlamentarnog nivoa.

Time ipak nije konstituiran cjelokupni Federalni parlament u novom sazivu.

Predstoji i konstituiranje Doma naroda, a to se nakon izbora pokazalo kao veoma problematičan proces.

Danas je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma imenovan Denis Zvizdić, Bošnjak po nacionalnosti, iz Stranke demokratske akcije (SDA) sa 60 glasova poslanika te uz devet glasova protiv i 15 uzdržanih.

Odmah po izglasavanju ovih rezultata, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Safet Softić i simbolično je Zvizdiću predao dužnost.

Dvojica dopredsjedavajućih u novom mandatu su Stanko Primorac, Hrvat, kojeg je za tu dužnost kandidirao poslanički klub Demokratska narodna zajednica - Hrvatska stranka prava, a drugi dopredsjedavajući je Svetozar Pudarić, Srbin, iz Socijaldemokratske partije BiH. Oni su dobili isti broj glasova kolega poslanika: 58 "za", 11 protiv i 13 uzdržanih.

Iz hrvatskog naroda je bio još jedan kandidat za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma, Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je u prethodne četiri godine obavljao tu dužnost, ali danas nije dobio podršku jer je imao 13 potvrdnih glasova, dok su protiv glasala 24 poslanika, a uzdržana bila 44.

Po proglašavanju rezultata, Čavara je prokomentirao novinarima da Hrvati ne moraju ni izlaziti na izbore u BiH sve dok im, kako je kazao, predstavnike u vlasti biraju Bošnjaci iz SDA i SDP-a.

Time je želio sugerirati i da imenovanje Stanka Primorca ne odgovara izbornoj volji građana, birača iz hrvatskog naroda, što je i rekao u prethodnoj polemici s Primorcem, vođenoj iz skupštinskih klupa.

Tada je Čavara prigovorio Primorcu da "razumije njegov osjećaj inferiornosti" jer (Primorac) dolazi iz stranke (HSP) koja na izborima nije ostvarila značajne rezultate, zbog čega ne može adekvatno zastupati interese hrvatskih birača. U polemici je dotaknuto i pitanje školske spreme ovog kandidata pa je Primorac kasnije novinarima kazao da se ne osjeća hendikepiranim što nije završio fakultet jer smatra da će svojim parlamentarnim iskustvom itekako znati da obavlja povjerenu dužnost.

Čavara se zajedno s poslanicom iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 Slavicom Josipović zalagao da imenovanje novog rukovodstva danas bude odgođeno.

Osim što su rekli da krajnje rješenje treba da odražava poštovanje izborne volje birača, u ovom kontekstu Hrvata, oni su prigovorili da će ponovnim imenovanjem Bošnjaka za predsjedavajućeg biti narušeno ustavno pravilo o ravnopravnoj zastupljenosti predstavnika konstitutivnih bh. naroda na šest ključnih rukovodećih pozicija u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti Federacije.

Nakon više polemika, izabrano je novo rukovodstvo Predstavničkog doma i time završen postizborni proces konstituiranja ovog parlamentarnog nivoa.

Kad je u pitanju Dom naroda u Federalnom parlamentu, konstituirajuća sjednica bila je prvobitno sazvana za sutra, ali nakon intervencije međunarodnih faktora, odgođena je za sedam dana jer ni pet mjeseci nakon općih izbora u zemlji, sve kantonalne skupštine nisu završile proces izbora delegata za ovaj federalni parlamentarni nivo.

Članovi Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu danas su rekli da će proces formiranja nove federalne vlasti ipak biti uspješno okončan do 31. marta, do kada treba donijeti ovogodišnji entitetski budžet, što se ne može učiniti bez formiranja postizborne vlasti.