BiH
0

Zvizdić-Kovač: Pripreme za zajedničku sjednicu vlada BiH i Hrvatske u Sarajevu

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu novoimenovanog ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miru Kovača sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije države i o putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Kovač su se saglasili da su bilateralni odnosi između BiH i Republike Hrvatske dobri, ali da ima prostora za jačanje saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ministra Kovača sa ostvarenim rezultatima i sa napretkom koji se ostvaruje u okviru procesa evropskih integracija. On je istaknuo značaj regionalne saradnje i rekao da su dobrosusjedski odnosi sa zemljama u regionu Zapadnog Balkana izuzetno važni za razvoj i saradnju.

Dogovoreno je da se krene sa pripremama za održavanje prve zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH i predloženo je da se sjednica održi u Sarajevu.

Ministar Kovač je rekao da je BiH u vrhu prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske i da je odluka nove Vlade da saradnju sa susjednim zemljama učini još kvalitetnijom i boljom i naglasio da je upravo zbog toga Bosna i Hercegovina odabrana za prvu posjetu nakon formiranja Vlade. Rekao je da će Republika Hrvatska biti snažan partner Bosni i Hercegovini na evropskom putu.

Sastanku je prisustvovao ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.