BiH
0

Zvizdić i Ferguson razgovarali o EU i NATO putu BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwardom Fergusonom kojeg je upoznao s prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu.

Zvizdić je rekao da je prioritet rada Vijeća stvaranje kvalitetnog poslovnog okruženja da bi se privukle strane investicije i otvarala nova radna mjesta.

Istaknuo je da su sistemske reforme ključ za oslobađanje resursa i privrednih potencijala koje BiH upitno posjeduje te je izrazio je uvjerenje da bi se stavljanjem u pogon potencijala koje posjedujemo značajno poboljšao životni standard građana.

Pozdravio britansko-njemačku inicijativu za BiH, naglasivši da je strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu i da je ova inicijativa došla u pravo vrijeme.

"Za nas je važno sigurnosno, ali i ekonomsko pitanje, otvoriti vrata MAP-a i postati članica NATO saveza, što bi donijelo sistemsku stabilnost i bilo pozitivna poruka potencijalnim investitorima da je BiH prostor siguran za dugoročna ulaganja", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Ambasador Ferguson je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na imenovanju izrazivši podršku Velike Britanije euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine.

Dodao je da će Velika Britanija i dalje raditi na jačanju institucionalnih kompetencija BiH da bi se ubrzao put BiH ka EU, saopćila je danas Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.