BiH
32

Zvanično potvrđena optužnica protiv Gorana Zubca

FENA
Goran Zubac
Goran Zubac
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu kojom se optuženi Goran Zubac tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000,00 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi optužnicu, na optuženičkoj klupi naći će se prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu i zbog toga što "za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zubcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.