Sarajevo
0

Zvanično počeo s radom Centar za robotiku

FENA
Tomislav Grizelj
Tomislav Grizelj
Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji između kompanije Grizelj d.d. Sarajevo i italijanske firme Evolut S.p.A. Milano u Sarajevu je izgrađen Centar novih tehnologija za robotiku koji je zvanično i počeo s radom, a nalazi se u naselju Stup.

Površina centra je 3.200 kvadratnih metara i uz postojeće uposlenike kompanije Grizelj u njemu, zasad, radi još pet novih inženjera, dok bi prve robotske jedinice iz centra trebale izaći u četvrtom kvartalu ove godine - rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave kompanije Grizelj d.d. Tomsilav Grizelj te istaknuo da bi s ovim centrom Sarajevo moglo postati centar za robotiku zapadnog Blakana

Kako je istaknuo, u drugoj polovini godine može se očekivati upošljavanje još pet do sedam radnika, jer postoji zainteresiranost već određenog broja domaćih i kompanija iz regiona za usluge centra.

U ovaj projekt do sada je uloženo tri miliona KM, a do kraja godine bit će uloženo još toliko, i u tom centru se, kako je naglasio Tomsilav Grizelj, neće proizvoditi roboti već će se na zahtjev, prvenstveno, privatnih kompanija praviti projekti u kojima se primjenjuju roboti, odnosno izrađivat će se idejni projekti, prateća oprema, tehnološki projekti.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između firmi Grizelj i Evolut podrazumijeva saradnju u oblasti inžinjeringa integralnih robotskih ćelija i robotike za metalsku, metalsko-prerađivačku, drvnu, prehrambenu, procesnu, autoindustriju, tekstilnu i druge vrste industrije.

Ambicije kompanije Grizelj, koja je inače i uložila 80 posto finansijskih sredstava u projekt, kako je istaknuo Vlatko Določek, predsjednik Asocijacije za robotiku BiH, jesu da to bude centar za zapadni Balkan.

Rad ovoga centra, prisustvom na konferenciji za novinare, podržali su i ambasadori Mađarske i Makedonije, Laszlo Toth i Rami Redjepi te predstavnici ambasada Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Italije u BiH, kao i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac, šef Ekonomskog odjela Ministarstva vanjskih poslova BiH Murat Ramadanović i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović.