BiH
0

Zvanično otvorena palača predsjednika RS-a

FENA
Palača predsjednika Republike Srpske, u čiju je adaptaciju uloženo 11 miliona KM, danas je i zvanično otvorena u Banjoj Luci i bit će trajno sjedište predsjednika i dvojice potpredsjednika RS-a, te Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iako je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila brojene neregularnosti tokom adaptacije tog zdanja i dala negativno mišljenje povodom utrošenih sredstava, najviši predstavnici vlasti su na današnjoj ceromoniji otvaranja naglasili da je najvažnije da je Kabinet predsjednika konačno dobio svoje sjedište, dostojno funkcije predsjednika.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović kazao je da su u proteklim godinama institucije RS-a radile u teškim i neadekvatnim uvjetima, te da je Kabinet predsjednika imao sjedište u improviziranim i tuđim zakupljenim prostorijama, počevši od montažne barake, preko hotelskih prostorija pa do prostorija Banskog dvora.

Sada je vrijeme, naveo je, da i institucija predsjednika RS-a, dobije svoje vlasito sjedište, u kojem ima odgovarajuće uvjete za rad i "moći će efikasnije da funkcionira i da autoritativnije predstavlja RS".

Zgradu, novo sjedište predsjednika RS-a, izgradila je nekadašnja vlada Vrbaske banovine 1936.godine, a obnovu i rekonstrukciju osigurala je Vlada RS-a iz programa javnih ulaganja u 2007.godini. Također, zgrada je pod zaštitom države BiH kao historijska i graditeljska vrijednost.

Kuzmanović tvrdi da su posljednji radovi na njenoj adaptaciji, koje je pokrenuo pokojni predsjednik Milan Jelić, obavljeni tako da autentičnost objekta bude sačuvana.

On je u govoru rekao da je "istorija pokazala da se svaka vlast u svim epohama cijenila po tome šta iza sebe trajno ostavlja".

Kuzmanović je dodao i da je RS "svakim danom jača, bez obzira na sva iskušenja na koja je nailazila i na koja još nailazi".

Rekao je i da je RS postala trajna i nesporna ustavna institucija te da radi u interesu svojih građana, bez obzira na to koje su nacije, vjere i kulture.

"RS će se i dalje boriti svim dozvoljenim političkim, demokratskim i civiliziranim sredstvima da u cjelini sačuva svoje ustavom zagarantirane nadležnosti, identitet i suverenitet. Gradeći čvršću i srećniju RS gradimo istovremeno i BiH na njenom evroatlantskom putu", istakao je entitetski predsjednik.

Najavio je i da će od 5.maja u ovoj zgradi raditi i Ured građana.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović je rekao da su institucije predsjednika i potpredsjednika RS-a dugo bile bez svog sjedišta, tako da je dobro da je ovom zgradom riješeno to pitanje.

Osmanović je rekao da ne želi da ulazi u to da li je opravdano trošenje 11 miliona KM na adaptaciju palače predsjednika, jer on nije ni pitan u vezi s utroškom tih sredstava.

"Svako ko vidi ovaj prostor može sam procijeniti kako je to urađeno", rekao je Osmanović.

Potpredsjednik Davor Čordaš rekao je da je najbitnije da jedna ustavno najača institucija u RS-u ima svoj prostor, u kojem je vlasnik, a ne podstanar, te da je to dobra poruka svima.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, također, je naglasio da je najvažnije da je riješeno pitanje trajnog smještaja institucije predsjednika RS-a i da je najbolje da ovaj objekt služi toj svrsi.

"Naravno, bit će i onih zlonamjernih koji će u svemu što se gradi vidjeti neki problem, ali to pripada njima. Mislim da je ovo još jedna institucionalna pobjeda u RS-u", rekao je Dodik dodajući da će ova zgrada "na razglednicama koje budu odlazile iz Banje Luke biti tretirana kao palača predsjednika RS-a i to je ono najvažnije".

Uvjeren je da će sve to omogućiti bolju funkcionalnost Kabineta predsjednika i dvojice potpredsjednika, kao i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na svečanom otvaranju zgrade prisustvovali su predstavnici vlasti RS-a, srpski predstavnici u bh. institucijama, a nije primijećen niko iz opozicionih stranaka.

Podsjećamo, zbog utvrđenih nepravilnosti tokom adaptacije ove zgrade smijenjen je generalni sekretar Kabineta predsjednika RS-a Mirko Stojić.