BiH
2

Zvanično obavještenje: U Hrvatsku od 1. jula samo sa biometrijskim pasošem

Anadolija
Vizna politika Republike Hrvatske od 1. jula 2013. godine u potpunosti će biti usklađena sa viznom politikom Evropske unije, tako da će građani Bosne i Hercegovine koji su u susjednu državu putovali sa ličnim kartama, od početka jula granicu te zemlje prelaziti sa biometrijskim pasošima, stoji u zvaničnom obavještenju Hrvatske upućenom nadležnim institucijama BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je zaprimilo Notu Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, kojom se infomira o stavljanju van snage Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, jer se danom pristupanja Evropskoj uniji, 1. jula 2013. godine, vizna politika Republike Hrvatske potpuno usklađuje sa viznom politikom Evropske unije, saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Za državljane Bosne i Hercegovine to znači da će se od 1. jula 2013. godine za putovanja u Republiku Hrvatsku primjenjivati režim za putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, odnosno prelazak granice s biometrijskim pasošima ukoliko zemlje članice EU ne odobre daljnji prelazak granice s Republikom Hrvatskom sa ličnom kartom.

Kao što je javnosti već poznato, Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su ranije pokrenule zajedničke aktivnosti u cilju zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice sa ličnim kartama i nakon 1. jula 2013. godine. Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima Evropske unije i zemljama članicama EU koje trebaju dati svoju saglasnost.