BiH
0

Zvaničnici BiH položili cvijeće kod Vječne vatre

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su danas vijence i odali počast na spomen-obilježju kod Vječne vatre u Sarajevu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položio i počast odao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić, kao i delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i četiri gradske općine, predstavnici boračkih organizacija i udruženja...

Tokom dana bit će položeno cvijeće i odata počast i na šehidskom mezarju Kovači, Spomen-parku Vraca, groblju „Lav“.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao novinarima da je Dan nezavisnosti u svakoj normalnoj državi jedan od najvažnijih praznika "pa tako i za nas".

-Istina, u cijeloj državi se ne obilježava, ne doživljava se na isti način, ali i ovo je prilika da se pokaže odnos prema zemlji, da se pokaže ko je voli i poštuje, a ko ne, kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je, čestitajući građanima BiH Dan nezavisnosti, kazao da su se za nezavisnost BiH borili ljudi BiH stotinama godina.

  • Bili smo na vjetrometini. Na neki način, BiH je uvijek bila ugrožena, ali nikada nezavisnost BiH, u ovom ili onom smislu, nije došla u pitanje zahvaljujući onima koji su se borili za BiH. Danas ih se sa zahvalnošću sjećamo, svih onih koji su se borili za nezavisnost BiH, kazao je Silajdžić.

Po njegovim riječima, sada je na redu gradnja BiH, "nezavisnost je neupitna".

Silajdžić se nada da će sljedeće dvije godine biti period u kome ćemo, napokon, početi s pravom izgradnjom demokratske BiH.

  • To znači da BiH bude zemlja ravnopravnih građana na svakom dijelu BiH, bez ikakvih prepreka među ljudima, kazao je Silajdžić.