BiH
0

Zvaničnici Američke ambasade u BiH izrazili punu podršku reformskoj agendi Vlade FBiH

Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u posjetu visoke zvaničnike Ambasade SAD u BiH, zamjenika ambasadora SAD u BiH Nicholasa Hilla, direktora USAID-a u BiH Davida Bartha i pukovnika Scotta Millera, vojnog atašea u ambasadi SAD u BiH.

Ovom prilikom zvaničnici Ambasade izrazili su punu podršku reformskoj agendi koju provodi Vlada Federacije BiH i svim reformskim procesima u Federaciji Bosne i Hercegovine sa naročitim osvrtom na izmjene zakona o radu, kolektivnih ugovora, zakona o direktnim stranim ulaganjima i drugih zakona koji će služiti poboljšanju poslovnog okruženja i stvaranju ambijenta za intenzivnije investicije i strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

U svrhu implementacije ovih ciljeva, konstatovano je da je neophodno u što kraćem periodu izvršiti izmjenu predloženih zakonskih rješenja. Sve ove reforme uživaju veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Zaključeno je da je poželjno da kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država investiraju u lanac benzinskih pumpi na koridoru Vc kroz Federaciju BiH. Izražen je i značajan interes američkih kompanija za investicije u namjensku industriju u Bosni i Hercegovini kao i ostale sektore privrede.

Od strane pomenutih zvaničnka izražena je puna podrška Vladi Federacije BiH za osnivanje industrijskih zona u pilot projektu kojeg pokreće Vlada Federacije u kojem će pored industrijskih zona biti sadržani tehnološki parkovi, IT centri, start-up kompanije koje će imati besplatne prostorije za rad na određeni vremenski period kao i centri za prekvalifikaciju i apliciranje za projekte različitih fondova Evropske Unije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić se zahvalio Nicholasu Hillu, Davidu Barthu i pukovniku Scottu Milleru na dosadašnjoj saradnji i svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH te zaželio da nastave uspješnu karijeru na novim funkcijama.