Studentski pokret BiH
0

Žuta traka u znak protesta zbog izolacije BiH od EU

FENA
Studentski pokret Bosne i Hercegovine poziva studente, učenike i bh. građane da 31. decembra stave žutu traku s natpisom "Bosna i Hercegovina" na svojim rukama u znak protesta zbog dalje izolacije BiH od Evropske unije putem viznog režima.

"Želimo da podsjetimo Evropsku uniju da izolacijom Bosne i Hercegovine omogućava dalji procvat korupcije, nacionalističkih diktatura i uvećavanje stanja apatije koje je uveliko pogodilo građane BiH. Građani BiH nisu i ne mogu više da budu zatočenici sistema i izolacija koje im se nameću bez ikakvog razloga", kaže se u subotu u saopćenju pressa Studenskog pokreta BiH.

Pokret ističe da političari trebaju da nose krivicu, te da "jedino otvaranjem vrata Evropske unije bh. građanima, jer političare ne pogađa izolacija, doći će do promjena u načinu razmišljanja građana i povratak nade u bolje sutra.

"Shodno tome, rezultiraće se progresom na svim poljima, te na predstojećim izborima posebno, od kojih očekujemo poraz demagodije i nacionalističkih retorika", navodi se u saopćenju.

"Berlinski zid je srušen i molimo Evropsku uniju da pogrešnim pristupom problemu jedne evropske države ne omogućava podizanje istoga na svojoj teritoriji, jer za nas je BiH dio Evrope i civiliziranog svijeta", kaže se na kraju saopćenja Studentskog pokreta Bosne i Hercegovine.