BiH
0

Žustra rasprava o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Predstavničkom domu Parlamentarne skupština (PS) BiH u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a koji otvara mogućnost eutanazije pasa ukoliko u roku od 15 dana ne budu udomljeni.

Ove izmjene izazvale su pravu buru među udruženjima za zaštitu životinja, a koliko je ova tačka važna govori i podatak da sjednici Doma prisustvuje ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey, zaslužan za dovođenje Dog Trusta u BiH.

Poslanica Dušanka Majkić je istakla da je u posljednje vrijeme na njen e-mail kao i na mailove njenih kolega došlo 800 pojedinačnih dopisa u kojem se traži usvajanje ili neusvajanje izmjena zakona.

"Nikada se nije desila takva kampanja i ne budite u zabludi, nije riječ samo o ljubavi prema psima već su tu u pitanju i novci. Ostaje dilema jesmo li dobro razumjeli problem o kojem govorimo", rekla je ona.

Poslanik Emil Kabil podsjetio je da se već tri mjeseca govori o ovom zakonu te da je Zakon usvojen u prošlom mandatu i jasno je usmjeren ka zaštiti i dobrobiti životinja s ciljem da uvede odgovornost ljudi spram životinja.

"Odredbe ovih zakona se odnose na sve životinje koje imaju receptore za bol. Šta se desilo? Zakon uopšte nije implementiran jer je za to potreban novac. Lokalne zajednice su rekle da nemaju para i desila se najezda napuštenih životinja u gradove. Zakon koji imamo je izuzetno human i dobar. Predlagač izmjena na infatilan način pokušava da legalizira ubijanje i nijedan odgovoran veterinar ih neće provesti u djelo. Postojeći zakon kaže da se pas treba odvesti veterinaru na pregled te da on određuje da li pas treba biti eutaniziran, a ovim izmjenama vi hoćete da ih po bosanski potrpate u kamione, odvezete na periferiju i pobijete", rekao je Kabil.

Predlagačica izmjena Nermina Zaimović-Uzunović je kao razloge za donošenje ovog zakona navela dobrobit djece i građana BiH uopće te istakla da se predloženi zakon ni u čemu ne razlikuje od zakona ostalih evropskih zemalja.

"Mi imamo djecu koja su na posttraumatskom liječenju od šoka pretrpljenog nakon napada pasa, djecu koju roditelji vode u školu i na stotine ugrizenih i napadnutih građana i gradove koji nam liče na gavele gdje glavnu riječ vode čopori pasa", istakla je.

Replicirao je Kabil koji je ponovio da su predložene izmjene neprovodive jer zahtijevaju više novca.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović podržao je predložene izmjene i upozorio da je na djelu lobiranje i licemjerje kojim se "brani neodbranjivo".

"Niko od vas koji se protivite izmjenama ne spominjete dva smrtna slučaja kao posljedice napada pasa, djevojčicu s dijabetesom koji je dobila nakon pretrpljenog straha. Pričaju o psima, a niko ne spominje ljude", naglasio je.

Dopredsjedavajući Doma Božo Ljubić stava je da se situacija s psima na ulicama razvila iz neprovođenja postojećeg zakona, ali smatra da su neophodna dodatna rješenja za problem. Rasprava o ovom zakonu još traje, a poslanici su, sudeći po rečenom, većinom za donošenje izmjena.