BiH
25

Zurovac: Istražni organi se ni danas ne bave sadržajem snimka Željke Cvijanović

Piše: A. Džano
Ljiljana Zurovac (Foto: Arhiv)
Ljiljana Zurovac (Foto: Arhiv)
Prošlogodišnji policijski pretres portala Klix.ba bio je vandalski i bezobrazan čin, van svake pameti, rekla je u razgovoru za Klix.ba Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH.

Na današnji dan prošle godine pripadnici MUP-a RS i MUP-a KS izvršili su pretres portala Klix.ba u pokušaju pronalaska snimka razgovora premijerke RS-a Željke Cvijanović u kojem govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) radi formiranja parlamentarne većine.

Zurovac ističe da se u aferi "Dva papka" nije mnogo promijenilo nakon godinu dana.

"Nismo se kao država pomakli puno naprijed ni kada je riječ o sigurnosti novinara. Na razmišljanje me podstiče i izlazak posljednjeg broja Slobodne Bosne u papirnatom izdanju. Sve to pokazuje kako je čitava medijska industrija u teškom stanju", rekla je Zurovac.

Pretres portala Klix.ba, kako kaže Zurovac, nešto je što nije zaboravljeno i što stoji kao opomena da se takve stvari u svakom času mogu dogoditi novinarima.

"Novinari su danas u veoma teškoj poziciji, pogotovo kada žele reći istinu. U BiH imamo velikih problema s očuvanjem medijskih sloboda i niko ne ohrabruje novinare da ostanu na putu istine i istraživačkog novinarstva", kazala je Zurovac.

Podsjeća da je uništeno dosta opreme portala Klix.ba kako bi se pronašao izvor informacije, odnosno osoba koja je našem portalu poslala snimak.

"Istražni organi se ni danas ne bave sadržajem snimka. To govori i o jednom užasnom stanju u vladama u BiH na svim nivoima. Prestrašno je da jedna osoba koja je govorila ono što čujemo na snimku i dalje sjedi na istoj političkoj poziciji. Građani u ovom i sličnim slučajevima moraju puno žešće reagirati. Ako mediji objave nešto što je istinito, onda građani trebaju insistirati da se takve stvari istraže i procesuiraju", rekla je Zurovac.