Pomagali haškom optuženiku
0

Župljaninovi jataci sporazumno priznali krivicu

SRNA
Stojan Župljanin
Stojan Župljanin
Jataci haškog optuženika Stojana Župljanina postigli su sporazum o priznanju krivice sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine, javio je B92.

Za Nikolu Tepića, u čijem se stanu krio Župljanin i gdje je uhapšen, predviđena je bezuslovna kazna od jedne godine zatvora, s tim što je može izdržavati nošenjem narukvice za nadzor, dok su se ostali optuženi nagodili na uslovne kazne.

Profesor Koviljko Lovro dobio je uslovno godinu dana zatvora, sa rokom provjere od četiri godine. Mlađan Marjanović, Vinka Marjanović, Slobodan i Miodrag Koprivica, takođe, su dobili po godinu dana zatvora uslovno, ali sa rokom provjere od tri godine. Ukoliko prekrše uslov izvršavanjem krivičnog djela, oni će otići u zatvor.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije htjelo ni da potvrdi, ni da demantuje ovu informaciju, jer ne želi da utiče na rad suda. 

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekrić rekao je da su okrivljeni prihvatili uslove tužilaštva, a da se o sadržini sporazuma ne želi izjašnjavati dok sud ne donese odluku. 

On je naveo da je malo mogućnosti da se u slučajevima ratnih zločina potpisuju ovakvi sporazumi, ali da se u slučaju pomaganja tako nešto može uraditi, te dodao da će ovo dati mogućnost da se skrati sudski proces. 

Na ročištu 12. aprila, početak suđenja optuženima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina pred Okružnim sudom u Beogradu bio je odgođen za 10. maj radi mogućnosti postizanja nagodbe između tužilaštva i šestoro optuženih o priznanju krivice.
Sud će 10. maja razmatrati ovaj sporazum i ako ga prihvati optuženima neće biti suđeno, već će im biti izrečene kazne u skladu sa nagodbom.

Za pomaganje u skrivanju Župljanina optuženi su Slobodan Koprivica (64), subotički profesor Koviljko Lovro (56), koji je nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine, Mlađen Marjanović (57), Vinka Marjanović (55), Milorad Koprivica (57) i Nikola Tepić (59).

Oni se brane sa slobode, a optuženi su da su od maja 2002. do juna 2008. godine na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda krili Župljanina, pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi ne otkriju i ne uhapse.

Optužnica ova lica tereti da su lično podržavala Župljanina, pružala mu finansijsku pomoć, pomagala pri nabavljanju lažnih isprava o identitetu i obavještavala ga o mjerama koje su preduzeli organi gonjenja radi njegovog skrivanja.

Prema navodima optužnice, oni su Župljaninu doturali odjeću i druge potrebne predmete, organizovali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima, i omogućavali mu usmenu i pisanu komunikaciju. Optužnicom je definisano kretanje i skrivanje Župljanina na teritoriji Vojvodine, a u toku je pretkrivični postupak protiv 22 lica koja su mu pomagala u skrivanju na teritoriji centralne Srbije.

Stojan Župljanin u Srbiji se skrivao pomoću dokumenata na ime Branislav Vukadin, koja je dobio od Centra javne bezbjednosti Pale. Župljanin je uhapšen u stanu jednog od optuženih - Nikole Tepića u Pančevu 11. juna 2008. godine, a ubrzo potom je izručen Haškom tribunalu.
Nekadašnjem načelniku policije banjalučke regije Stojanu Župljaninu i prvom ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću sudi se u Hagu po optužnici za progon nesrpskog stanovništva u 20 opština BiH od aprila do decembra 1992. godine.