BiH
0

Zuko: Sve se više priča o osobama s invaliditetom, a te osobe sve teže žive

FENA
Osobe s invaliditetom iz pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz cijele BiH okupile su se danas u Sarajevu na konferenciji koja ima za cilj razmotriti trenutni položaj tih osoba u BiH posebno kad se ima u vidu da je BiH 2010. godine ratificirala UN-ovu Konvenciju o pravima tih osoba.

Predsjednik Koordinacionog odbora organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko kaže Feni da se dosad za te osobe nije ništa promijenilo, "osim priče".

"Pojedinačnih uspjeha možda i ima, ali ukupan ambijent u državi je takav da se gotovo ništa ne mijenja za ovu populaciju. Sve se više afirmativno priča o osobama s invaliditetom, a te osobe sve teže žive. Kad treba smanjivati troškove, kreću od osoba s invaliditetom", kazao je on.

Zuko naglašava da su, uz rijetke izuzetke, glavni problemi osoba s invaliditetom i dalje zapošljavanje, pomagala, kao arhitektonske barijere koje često teško savladaju i zdravi ljudi. Za njih su problem i administrativne obaveze koje teško mogu riješiti bez pomoći drugih ljudi.

Međutim, ipak su od svih najveći problem barijere u glavama ljudi koji, na ulici, u institucijama i raznim ustanovama rijetko obraćaju pažnju na osobe s invaliditetom i njihove mogućnosti.

"Ljude uglavnom nije briga što je neko slijep ili u kolicima. Oni imaju svoje obaveze, žure... Ne obraćaju mnogo pažnju na osobe s invaliditetom. Čest je slučaj da se ne poštuju ni mjesta namijenjena za te osobe poput onih za parkiranje vozila koja su namijenjena za potrebe osoba s invaliditetom. To već nije stvar države, nego morala ljudi", kaže on.

Konferencija u Sarajevu trajat će tri dana, a trebalo bi da rezultira zajedničkim upozorenjem sudionika organima vlasti na probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Te osobe namjeravaju i samostalno ozbiljnije krenuti u akciju za zaštitu svojih prava.

"Namjera nam je da vršimo monitoring šta to država radi, a šta ne radi, a trebalo bi. Senzibilizirat ćemo javnost o našim problemima. Uz Konvenciju i razne strategije vrijeme je da se nešto i praktično uradi", kazao je Zuko i naglasio da tu važnu ulogu imaju i mediji.

Koalicije organizacija osoba iz pet bh. gradova već dvije godine zajedno rade na unapređenju položaja osoba s invaliditetom. U tome im pomaže međunarodna organizacija MyRight/SHIA iz Švedske.

Glavna koordinatorica MyRight/SHIA za BiH Binasa Goralija kaže Feni da im zapravo pomažu da "uvide kako su oni snažan front".

"Podstičemo ih da vide da mogu. Najvažnije je da budu dovoljno snažni i sposobni da, kad nas jednom ne bude, privuku slične donatore koji bi prepoznali ono što mi već prepoznajemo", kazala je ona.

Pretpostavlja se da u BiH ima oko deset posto osoba (više od 300.000) s nekom od vrsta invaliditeta od čega ih je oko 40.000 s najtežim oblikom.