BiH
11

Zukić: Tihić neće reći da Izetbegović treba na čelo SDA, ali pametnom je i išaret dovoljan

Piše: E. Gorinjac
Amir Zukić
Amir Zukić
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić, nakon jučerašnjeg sastanka članova Predsjedništva SDA koji nisu zadovoljni smjenom Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije stranke, kazao je za Klix.ba kako ne pridaje veliki značaj tom sastanku te da se odluke svakako donose na stranačkim organima.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva SDA, njih 13, koji su se usprotivili na prošlom sastanku tog stranačkog tijela preglasavanju 14 naprema 10 prilikom smjene Alispahića, u utorak navečer su održali sastanak kojem je trebao prisustvovati i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, ali se on nije pojavio.

Lični interesi

Kako Klix.ba u međuvremenu saznaje, Izetbegović bi nakon praznika trebao da nezadovoljnike poziva pojedinačno, te da sa svakim od njih odvojeno razgovara.

O sinoćnjem susretu u Centrali SDA, Zukić kaže:

"To je bio neformalni sastanak grupe ljudi. Mi imamo zvanične organe stranke na kojima zauzimamo stavove. Svako od nas ima na stotine takvih sastanaka. Ništa posebno", ocijenio je Zukić.

Budući da je predsjednik SDA Sulejman Tihić taj koji je predložio Alispahića u Kadrovsku komisiju, oni koji su bili nezadovoljni Alispahićevom smjenom su ustvrdili da se Tihić sa smjenom ne slaže. S druge strane, Zukić tvrdi da je Tihić "dao zeleno svjetlo za takav potez".

Generalni sekretar stranke kaže da s Tihićem nije razgovarao o tome nakon posljednje sjednice Predsjedništva, ali da jeste Bakir Izetbegović.

"Izetbegović ga je upoznao o samom toku sjednice i o odlukama, a Tihić je bio saglasan sa tim odlukama. U ključnim stvarima se mi konsultujemo sa predsjednikom Tihićem, ali isto tako i za vrijeme dok je on predsjedavao i bio prisutan od nas je uvijek tražio da mislimo svojom glavom. U tom cilju Asim Sarajlić je na toj sjednici iznio ono za šta je stekao dojam da se treba uraditi i dobio podršku većine članova. A i sam sam glasao za tu odluku i mislim da je ona dobra za budući rad stranke i smanjenja opstrukcija unutar stranke", kaže Zukić.

Podsjetimo, smjenu Bakira Alispahića je na sjednici delegirao Sarajlić, potpredsjednik SDA.

"Oni koji ovih dana pokušavaju to prikazati kao neku opstrukciju, ne trebaju Tihića braniti ni od koga, oni se u suštini sekiraju za svoje pozicije i da rade neke stvari unutar stranke prije vremena. Nama su sada prioritet Opći izbori i u tom cilju treba iskoristiti sve resurse unutar stranke. Zna se kad će doći vrijeme i za izbore unutar stranke, a onaj ko ima ambicije i podršku unutar baze može se kandidovati, a nešto prekoreda raditi nije dobro", smatra Zukić.

Nije potrebna Tihićeva saglanost

Što se tiče same odluke same odluke o Alispahićevoj smjeni, Zukić kaže da za to nije potrebna Tihićeva pismena saglasnost.

Što se tiče samog predsjednika SDA Tihića, on je mnogo čime najavio da se neće kandidirati više na tu funkciju, pa su u tom smislu nekima u stranci porasli apetiti u želji da dođu na lidersku poziciju, kaže Zukić.

Naredni Kongres SDA je u maju iduće godine, a i prije toga kaže Zukić, "pametnim ljudima je dovoljan i išaret".

"Tihić je kandidovao Izetbegovića i za člana Predsjedništva. Konvencija je dogovorena i kandidaovao ga je i za zamjenika predsjednika stranke. U razgovorima njihovim posljednjih mjeseci Tihić je kazao da je jako zadovoljan Izetbegovićevim radom. Lijepo je da predsjednik stranke nekoga preporuči, ali u konačnici će članstvo stranke izabrati predsjednika. Poznavajući ga lično (Tihića), mislim da se on zvanično neće oglasiti po tom pitanju, ali dovoljni su i išareti", zaključio je Zukić.