BiH
9

Zukić: SDA razgovara sa svim strankama

SRNA
Amir Zukić
Amir Zukić
Generalni sekretar SDA Amir Zukić izjavio je da ova stranka kao pobjednik izbora u ovom trenutku ima kontakte sa svim partijama, izrazivši očekivanje da bi prvi krug razgovora mogao biti završen tokom iduće sedmice.

"Mi ćemo obaviti razgovore sa svima. Sa HDZ–om smo već kontaktirali, unutar FBiH obavljamo razgovore i imamo kontakte, kao što to činimo i sa političkim partijama iz Republike Srpske", rekao je Zukić za Srnu.

On smatra da bi u ovom trenutku, što se tiče formiranja vlasti, SNSD-u i HDZ–u BiH "mnogo važnije bilo da pregovaraju sa SDA nego što vode razgovore između sebe".

"SDA je pobjednik na ovim izborima i ključan faktor na svim nivoima vlasti. Naš stav je da se sačini funkcionalna vlast po vertikali da bi se mogle provoditi neophodne reforme", dodao je Zukić.

On je napomenuo da će koalicija "Domovina" raspolagati u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa znatnim brojem poslanika.

"Nama je najvažnije prvo da dogovorimo šta će se i kako raditi, pa tek onda o eventualnim pozicijama. U našim razgovorima niko nije isključen, ali niko nije ni preferiran", dodao je generalni sekretar SDA.

On je podsjetio da je SDA predstavila javnosti programske ciljeve, čije su glavne odrednice otklanjanje svih prepreka na euroatlantskom putu BiH, poboljšanje ekonomske situacije stanovništva, borba protiv korupcije i kriminala, smanjivanje i reforma administracije, te efikasna javna država.

"Kada tokom razgovora sa drugim političkim partijama uskladimo programske ciljeve, tek se tada može očekivati neki dokument. Imamo razgovore sa svim subjektima", rekao je Zukić.