Popunjavanje Ustavnog suda FBiH
0

Zukić: SDA protiv Džihanovića kao bošnjačkog kandidata za sudiju

Piše: J. Hadžiahmetović
Amir Zukić, generalni sekretar SDA (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Amir Zukić, generalni sekretar SDA (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije, kaže kako se ne slažu sa odlukom da bošnjački kandidat za popunjavanje sudija Ustavnog suda FBiH bude Šahbaz Džihanović.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, danas je odobrio imena tri kandidata za popunjavanje mjesta sudija u Ustavnom sudu FBiH. Ovim činom završene su višesedmične provjere kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH. Imena kandidata Dragice Dragičević, Mladena Srdića i Šahbaza Džihanovića bit će upućena Domu naroda FBiH na potvrđivanje.

U slučaju imenovanja sudija bio je sporan upravo Džihanović i njegovo djelovanje kao konzula BiH u Njemačkoj za vrijeme rata. Zbog toga je predsjednik Federacije BiH u proteklom periodu uradio niz provjera Dižihanovića i njegovog rada.

"Nakon svih ovih dešavanja u vezi sa procedurom predlaganja sudija Ustavnog suda FBiH, mislio sam da će Budimir imati zadršku kada je u pitanju kandidat iz reda bošnjačkog naroda (Šahbaz Džihanović, op.a). Na svjetlo dana su izašli neki validni i zvanični dokumenti koji ukazuju na propuste u njegovom radu, odnosno davanje džavljanstva osobama koje ga nisu mogle dobiti", kaže Zukić za portal Klix.ba.

Naš sagovornik kaže da sudija Ustavnog suda mora biti kompletna ličnost jer odlučuje o suštinskim pitanjima.

"U procesu odlučivanja mora imati stručne reference te moralne i etičke vrijednosti da procijeni i donese validne odluke. Mi u SDA imamo rezervu i ne slažemo se sa prijedlogom kada je u pitanju Šahbaz Džihanović", kaže Zukić.

Upitali smo Zukića i o eventualnom pozivanju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kad prijedlog tri kandidata za popunu sudija Ustavnog suda FBiH dođe na dnevni red Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Vidjet ćemo kad bude sjednica Kluba Bošnjaka šta će iostali delegati reći o tome. Ne bih prejudicirao odluke klubova", kazao je Zukić.

Sjednica Doma naroda još uvijek nije zakazana, a, kako Zukić kaže, mogla bi biti uskoro.

"Kako se ovima žuri, očekujem odluku odmah iduće sedmice", kazao je Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije.