Unija za održivi povratak i intgracije
0

Zukić: Povratnici su ogorčeni politikom "na daljinski"

FENA
Merhunisa Zukić
Merhunisa Zukić
Unija za održivi povratak i intgracije (UZOPI) u BiH organizirala je u petak u Foči skup povratnika u tu općinu u namjeri da ih, kao nevladina organizacija, potakne da izađu na lokalne izbore u oktobru ove godine i ukaže im da je svaki glas važan.

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić kazala je Feni da je na tom skupu prevladavala pozitivna atmosfera, ali i ogorčenost zbog činjenice da su na tom području još vrlo aktuelni mnogi problemi posebno sa infrastrukturom koja je neophodna da bi povratak uistinu bio održiv.

Tako i danas, 17 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Foči i dalje postoje sela u kojima nema električne energije što je nezamislivu u 21. stoljeću u državi koja želi postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Povratnici su ogorčeni politikom 'na daljinski', iz Sarajeva i drugih centara. Oni se bave poljoprivredom i samo žele živjeti od svog rada", kazala je Zukić.

Dodala je da se zato s tog skupa apelirano na sve koji žele dobro svom gradu, da se vrate u prijeratna mjesta stanovanja i vide kako to uistinu žive povratnici i s kojim se problemima suočavaju.

Povratak u općinu Foča godinama je privlačio pažnju domaćih i stranih institucija. Prije rata u BiH, oko 50 posto stanovništva bili su Bošnjaci, a danas u samom gradu živi tek 20 povratnika, starih osoba. Veći povratak zabilježen je u okolnim ruralnim mjestima te općine.

Današnjem povratničkom skupu u Foči prisustvovali su i predstavnici aktuelne vlasti, te raseljenih Srba koji su se također založili za ekonomsku podršku kako povratnicima tako i raseljenim osobama koji žive na tom području.

Sličan skup najavljen je za nedjelju sa Romima, povratnicima u Karauli na teritoriji općine Travnik. Tokom ovog mjeseca planirani su povratnički skupovi na području općina Bijeljina i Mostar.