BiH
1

Zukić: Očekivao sam da Inzko precizira nosioce i uzroke

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Očekivao sam da visoki predstavnik preciznije identifikuje nosioce i uzroke predstavljene situacije, kazao je danas Agenciji Fena generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić zamoljen da prokomentira nepovoljne ocjene u pogledu napretka naše zemlje ka EU, koje je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko naveo u polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko je trebalo više da se osvrne na one koji derogiraju reforme postignute u pogledu oživotvorenja državnih institucija, smatra Zukić.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko predstavit će u utorak Vijeću sigurnosti UN-a polugodišnji Izvještaj o napretku BiH kada su u pitanju EU integracije.

U izvještaju je između ostalog naveo da je BiH u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu evroatlantskih integracija i da su "direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma značajno porasla".

Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. je zaustavljen, naveo je Inzko, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima.

"U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline", naveo je Inzko.

U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma.

Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, navodi Inzko.