BiH
137

Zukić o usvojenim izmjenama Zakona o igrama na sreću: Budžet FBiH će biti veći za minimalno 50 miliona KM

Piše: M. N.
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio danas izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku. Poslanik SDA Amir Zukić kazao je za naš portal kako će ovim izmjenama budžet općina i FBiH biti veći u rasponu od 50 do 100 miliona KM.

Zukić je kazao kako HDZ nije podržao izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću te kako smatra da njihova obrazloženja nisu utemeljena i ne odražavaju realne efekte ovog Zakona.

"U diskusiji se pokušao zaštititi interes vlasnika kladionice želeći da prikažu kako je Lutrija u povlaštenom položaju. Smatram da su ovim Zakonom u jednak odnos stavljeni svi organizatori igara na sreću. Lutrija čini samo tri posto ukupnog biznisa koji obuhvataju kladionice i dosadašnji doprinos državnom budžetu Lutrije je značajniji nego od ostalih organizatora igara na sreću", istakao je Zukić.

Naveo je kako će se od sada svi dobici u igrama na sreću koji su veći od 100 KM oporezivati i da kladionice neće moći fiktivno prikazivati ove dobitke. Dodao je kako je online klađenje sada mnogo uređenije nego što je bilo i da se može upratiti.

"U narednom periodu, svu prostori gdje se održavaju igre na sreću morat će se odmaći od školskih i vjerskih objekata. Kroz ove izmjene i dopune Zakona očekujemo da će budžeti općina i FBiH biti veći za od 50 do 100 miliona KM u periodu dok se Zakon usvoji u Domu naroda PSFBiH. Ovo je kvalitetna promjena i stavlja u jednaku ravan subjekte koji se bave drugim privrednim djelatnostima sa vlasnicima kladionica koji do sada nisu bili oporezovani", rekao je Zukić.

Istakao je kako "HDZ-ova priča da će 5.000 uposlenika biti ugroženo ne stoji, jer u kladionicama radi oko 2.500 radnika koji imaju minimalne plate.

"Radnici neće biti ugroženi. Bit će pojačana aktivnost poreske uprave i inspekcije. Ovo je godina u kojoj imaju mnoga sportska takmičenja i profit organizatora igara na sreću će biti više od milijardu KM. Nažalost, Evropsko prvenstvo je preskočeno i oni koji su osporavali ovo dobili su na vremenu, ali bit će usvojen u Domu naroda prije Olimpijade u Brazilu", rekao je Zukić.

Kazao je i to kako ga prijetnje nisu niti će spriječiti da radi posao koji je za opće dobro, a ne dobro pojedinca jer je to sastavni posla onoga ko se bavi politikom.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću usvojene su sa 67 glasova "za", tri suzdržana i 11 protiv.

Do sada su porezi od igara na sreću bili definisani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću. Prihodi više ne pripadaju kantonu, jer su ovim izmjenama definisani kao "opći prihodi", pri čemu 10 posto ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre, što se odnosi na sms igre i internet.