BiH
0

Zukić o načinu pomoći povratnicima i izbjeglima

FENA
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH predlaže osnivanje fonda za socijalni razvoj nerazvijenih područja, agencije za zapošljavanje i obuku u ruralnim područjima te instituta državne, odnosno socijalne penzije za najugroženije osobe iznad 65 godina.

Predsjednica ovog saveza Mirhunisa Zukić rekla je u četvrtak u Banjoj Luci da trenutno postoje podaci kako je u BiH obnovljeno više od 300.000 stambenih jedinica, a da je još 153.000 neobnovljenih.

Za izbjeglice, raseljene i povratnike nije potrebno obezbijediti samo stambene jedinice, već se moraju obezbijediti i sredstva za elektrifikaciju, vodosnabdijevanje, infrastrukturu, njihovo zapošljavanje i obrazovanje, dodala je ona.

Na sastanku u Banjoj Luci predstavnika Saveza sa predstavnicima nadležnih ministarstava RS-a i FBiH i nevladinih organizacija razgovarano je o tome kako pomoći onima koji su prošli reregistraciju i trebaju krov nad glavom.

Zukić je izjavila novinarima da se brojni problemi ovih kategorija nisu riješili, ali očekuje da će do toga ipak doći.

Radna grupa, kako je rekla, trebala je da utvrdi koliko još stambenih jedinica je neophodno rekonstruirati u narednom periodu, koliko ih je uništeno i koliko obnovljeno, te ko ima satatus raseljene osobe.

Na sastanku bilo riječi o jedinstvenoj bazi podataka u oba entiteta, o broju ljudi koji žele da se vrate, o broju onih koji imaju status izbjeglih ili raseljenih, te o potrebi da se konačno zna količina sredstava za rješavanje pitanja te populacije.

Radne grupe će u narednom periodu definirati dokument koji će biti revizija strategije za primjenu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, čime bi trebalo da budu izbjegnute sve manipulacije o povratnicima, izbjeglicama i raseljenim.

Ona je istaknula da će u narednom periodu biti riječi o načinu obezbjeđivanja sredstava za bazu podataka o toj populaciji u BiH.