BiH
7

Zukić: Naše instrukcije su bile da se glasa po mjestu prebivališta iz '92.

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu“ uputila je zahtjev strankama iz FBiH koje su izrazile podršku kampanji, da na predstojećim lokalnim izborima u Federaciji za vijećnike i načelnike ne kandidiraju građane porijeklom iz Srebrenice.

Preživjeli genocida pozvali su čelnike SDP-a BiH, SDA, SBBBiH i Stranke za BiH da u skladu s javno preuzetim obavezama na sastanku s udruženjima preživjelih, održanom 4. maja u Potočarima, i "javno izraženom podrškom kampanji registracije birača poduzmu potrebne mjere i spriječe rasipanje glasova Srebreničana i onih koji su u Srebrenici preživjeli opsadu i genocid, iako dolaze iz drugih, susjednih, općina na predstojećim lokalnim izborima".

"Mi smo i dosad to sugerisali, uvijek su naše instrukcije bile da se glasa po mjestu prebivališta iz '92. godine. Tako da ćemo i tu instrukciju, i bez sugestije koordinacionog odbora iz Srebrenice, da realizujemo", kazao je Feni generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Mi, dodao je, BiH gledamo od Une do Drine, od Save do mora i tako se ponašamo i djelujemo.

"Sugerišemo da svi izvade lične karte po mjestu prebivališta iz '92. godine. Isto tako, imali smo veliku kampanju izmjena zakonskih rješenja da bi prava građana bila, bez obzira na to gdje ličnu kartu ima, izjednačena. U tom smislu smo činili konkretnu akciju da ojačamo općine iz kojih su ljudi protjerani silom", kazao je Zukić.