Predstavnički dom PSBiH
0

Žučna rasprava o slučaju Lukač

FENA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas raspravu o Izvještaju o radu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prvih devet mjeseci prošle godine.

Najviše je raspravljano o bivšem pomoćniku direktora SIPA-e i načelniku Kriminalističko-istražnog odjeljenja u toj agenciji Draganu Lukaču kojeg je u septembru prošle godine direktor SIPA-e Mirko Lujić s te funkcije rasporedio na poziciju načelnika Odjeljenja za zaštitu ličnosti i objekata.

Pojedini poslanici iz Federacije BiH su ustvrdili da je Lukač zapravo smijenjen nakon podnošenja izvještaja Tužilaštvu BiH protiv premijera RS-a Milorada Dodika i još nekoliko osoba iz tog entiteta.

Poslanik Drago Kalabić je istaknuo kako istrage treba da vode institucije, te postavio pitanje kakva je to institucija i kakva je to istraga koju vodi jedan čovjek, a za to ne zna čelni čovjek te institucije.

Poslanik Šefik Džaferović je ustvrdio da je SIPA podnijela izvještaj državnom Tužilaštvu, a ne Dragan Lukač, ističući da je problem u tome što je nedugo nakon toga Lukač udaljen s pozicije na kojoj je bio.

Poslanik Slavko Jovičić tvrdi da Lukač nije smijenjen, “samo je dobio drugo radno mjesto”, ali da je zbog političkih izjava koje je davao, trebao biti smijenjen.

Poslanik Sadik Bahtić smatra da je Lukač radio časno, pošteno i profesionalno.

“Kamo sreće da je više lukača, bilo bi nam svima bolje”, smatra Bahtić.

Tokom diskusije, čulo se i mišljenje da Dragana Lukača treba vratiti na raniju funkciju.

Rečeno je i to da se kroz raspravu o SIPA-i prelamaju nesređeni odnosi u BiH te da bi trebalo doraditi zakono o SIPA-i i utvrditi hijerahiju u toj agenciji.

Predstavnički dom obavio je raspravu i o Godišnjoj platformi o obavještajno-sigurnosnoj politici BiH, koja sadrži smjernice i prioritete za rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH u 2010. godini.

Između ostalog, ovim dokumentom, kojeg je ranije odobrilo Predsjedništvo BiH, utvrđeni su prioriteti djelovanja OSA BiH, s ciljem zaštite vrijednosti i interesa naše zemlje.

Sagledavajući potencijalne prijetnje u kontekstu regionalne, ali i globalne sigurnosti, u Godišnjoj platformi se polazi od procjene da je mala vjerovatnoća za oružanu agresiju na BiH, zbog čega će aktivnost OSA BiH u ovoj godini primarno biti usmjerena na prikupljanje podataka i informacija koje će nadležnim organima omogućiti otklanjanje prepreka i donošenje odluka u ostvarivanju strateških, političkih, sigurnosnih i odbrambenih ciljeva BiH.