BiH
0

Zu Guttenberg stiže u posjetu Kosovu i BiH

FENA
Karl-Theodor zu Guttenberg
Karl-Theodor zu Guttenberg
Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg u ponedjeljak će stići u dvodnevnu posjetu Prištini, odakle će u utorak otići u posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), saopćilo je ministarstvo odbrane u Berlinu.

Ministar Zu Guttenberg će posjetiti oblasti u kojima su na Balkanu angažirane jedinice njemačke vojske, Bundeswehra, a pored posjete tim kontingentima, u okviru međunarodnih kosovskih snaga (KFOR) i snaga Evropske unije (EUFOR) angažiranih u operaciji Althea u BiH, bit će vođeni i politički razgovori.

Ministar će, kako je saopćilo zapovjedništvo međunarodnih vojnih snaga NATO-a u Prištini, a prenosi Tanjug, razgovarati sa zapovjednikom KFOR-a njemačkim general-potpukovnikom Markusom Bentlerom o trenutnoj situaciji na Kosovu.

Karl-Theodor zu Gutenberg (38), koji je na mjesto ministra odbrane postavljen u oktobru 2009., najpopularniji je njemački političar i potječe iz konzervativne bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske stranke'' Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.