BiH
7

Žrtve žele da se žale na međupresudu Karadžiću

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Predstavnici žrtava zločina iz sedam općina u BiH zatražili su od Apelacionog vijeća Haškog tribunala dozvolu da upute žalbu na odluku kojom je Radovan Karadžić oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine nakon dokaznog postupka optužbe.

Podnesak koji u ime Satka Mujagića i Fikreta Alića, žrtava iz Prijedora, te Udruženja svjedoka i preživjelih genocida potpisuje američki advokat Aarom Marcu podržalo je preko 70 pojedinaca i udruženja iz BiH i regiona.

U podnesku su predstavnici žrtava zatražili da im Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) dozvoli da iznesu svoje protivljenje odluci Sudskog vijeća da oslobodi Karadžića optužbe za genocid počinjen 1992. godine u Prijedoru, Ključu, Zvorniku, Sanskom Mostu, Bratuncu, Foči i Vlasenici.

“Žrtve zločina imaju ljudsko i historijsko shvatanje posljedica koje će proisteći iz odluke Tribunala, za razliku od stranaka u postupku. S ljudske strane, njihov stav će pomoći da se emocionalne i stalne posljedice dešavanja opisanih dokazima ispoštuju na način koji je prikladan Tribunalu. Međutim, žrtve smatraju i da će s historijske strane ova presuda imati trajan uticaj na živote Bošnjaka i Hrvata u BiH”, stoji u podnesku.

Eventualno donošenje presude za genocid počinjen 1992. žrtvama će dati objašnjenje i odrediti odgovorne za sva vremena za neobjašnjivi užas koji su pretrpjele, navodi se u podnesku.

“Žrtve navodnih zločina gospodina Karadžića imaju pravo da podnesu žalbu u svoje ime i ime drugih žrtava genocida, uključujući one koji više nemaju glasa kojim bi se obratili Tribunalu. Oni su bili tamo i znaju šta su preživjeli. Ovaj Tribunal je posljednji forum pred kojim se može čuti njihov glas”, stoji u podnesku.

Prema pravilima Haškog tribunala, Sudsko vijeće može nakon okončanja dokaznog postupka optužbe donijeti oslobađajuću presudu na jednu ili sve tačke optužnice.

Kako je navedeno u podnesku žrtava, u ovom slučaju se ne može tvrditi da ne postoje dokazi prema kojima bi se mogla zaključiti odgovornost optuženog Karadžića za genocid u sedam općina u BiH.

Nakon dokaznog postupka Haškog tužilaštva, koji je trajao dvije godine, Sudsko vijeće je krajem juna ove godine Karadžića oslobodilo krivice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina. Haško tužilaštvo je uputilo žalbu na ovu odluku, javio je BIRN.

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske (RS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.