"Najgore djelo protiv čovječanstva"
3

VIDEO / Žrtve očekuju potvrdu doživotne robije Milanu Lukiću i povećanje kazne Sredoju Lukiću

Piše: E. G.
Milan i Sredoje Lukić (Foto: AFP)
Milan i Sredoje Lukić (Foto: AFP)
U Haškom tribunalu će sutra biti izrečena konačna presuda Milanu i Sredoju Lukiću za zločine počinjene nad Bošnjacima u Višegradu od 1992. do 1994. godine. Tribunal je u julu 2009. godine osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina.

Odbrana je u ovom slučaju tražila poništavanje prvostepene presude ili bar ublažavanje kazne, dok se Tužilaštvo žalilo samo na presudu Sredoju Lukiću i zatražilo da on bude okrivljen za progon i za pomaganje te podržavanje istebljenja te da mu u skladu s tim kazna zatvora bude duža.

Presudi Lukićima u Hagu će sutra prisustvovati i članovi udruženja stradalih Bošnjaka. U razgovoru za Klix.ba Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata kazala je da su članovi ovih udruženja već u Hagu i da danas prisustvuju suđenju Ratku Mladiću, koji je ponovo provocirao žrtve kada ih je ugledao na suđenju, počeo im je mahati i pokazivati tri prsta češući bradu.

"Sutrašnjoj presudi Lukićima će prisustvovati članice Udruženja Žena - žrtva rata i članovi Udruženja porodica nestalih Višegrad '92. Došli smo da prisustvujemo konačnoj presudi dželatima našeg Višegrada. Ponovo ćemo se pogledati licem u lice, kroz staklo, ali ponovo ćemo dati do znanja da smo sretni i ponosni što smo preživjeli i da možemo pogledati dželate u lice. Nadam se da će Sudsko vijeće u predmetu Lukića potvrditi prvostepenu presudu, pa čak i povećati kaznu Sredoju Lukiću. Posebno se nadamo da će doživotna kazna zatvora biti potvrđena Milanu Lukiću, to bi bila posebna satisfakcija za žrtve, pravda za 3.000 ubijenih u Višegradu, masovna silovanja, ubijanja i klanja na najgori mogući način te za dvije lomače Bikavac i Pionirska ulica", kazala je Hasečić za Klix.ba.

Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja nestalih Višegrad '92. kazala je za Klix.ba da očekuje potvrdu prvostepene presude Milanu Lukiću i povećanje kazne Sredoju Lukiću.

"Ovdje nas je sedam iz oba udruženja i došlo bi nas puno više, ali nije bilo mogućnosti. Nažalost, naša vlada i političari nisu nas podržali, ali sretni smo što je bar nas sedam ovdje. Predsjednik Federacije je kazao da novca za naš put nema i da je novac otišao na blagdane, na koje tačno mi to ne znamo. Uprkos svemu, tu nas je nekoliko i nadamo se da će pravda sutra biti zadovoljena", kazala je Kasapović.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Patricka Robinsona proglasilo je u julu 2009. godine Milana Lukića krivim po svim tačkama optužnice, za spaljivanje najmanje 119 bošnjačkih civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuće u Višegradu u junu 1992. godine i za ubistva 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu te mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica. Sredoje Lukić proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine te ubistava na obali Drine i mučenja u Uzamnici.

Sudsko vijeće je utvrdilo da nije dokazano da je Sredoje Lukić bio prisutan ili da je učestvovao u spaljivanju 60 Bošnjaka u višegradskom naselju Bikavac 26. juna 1992. godine. Spaljivanje živih bošnjačkih civila, u čemu je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao "najgorim djelom protiv čovječanstva" na kraju 20. stoljeća.

Lukići su bili lideri paravojnih formacija Beli orlovi, Četnički osvetnici ili Obrenovačka grupa.

Suđenje Lukićima, inače rođacima, počelo je 9. jula 2008. godine. Milan Lukić je uhapšen u augustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14. septembra iste godine.