BiH
58

Žrtve masakra na Kapiji: U ovakvoj državi nije iznenađenje i kad zločince puste na slobodu

Piše: D. Brkić
"Šta reći u ovom trenutku. Ispoljiti bijes ili ostati dostojanstven", počeo je rezgovor za Klix.ba Samir Husejnefendić, žrtva masakra s tuzlanske Kapije 25. maja 1995. godine nakon što je saznao za odluku Ustavnog suda BiH o usvajanju apelacije Novaku Đukiću, osuđenom ratnom zločincu.
Samir Husejnefendić
Samir Husejnefendić

"Ovo je politička odluka i nema veze s pravom. Poslije Kapije ostao sam invalid 100%. Ne mrzim nalogodavce i počinioce, ali bih ih samo pitao: 'Kako spavate'", govori Husejnefendić, koji je 1995. godine imao 19 godina.

Kaže kako je 1995. godine iz Radio kluba izašao u grad. Na Kapiji je stradalo šest njegovih prijatelja, dok je on bio ranjenik s najviše povreda.

Asim Hadžiselimović, koji je nakon masakra na Kapiji imao 50 operacija i koji je invalid 60%, napominje kako žrtve i porodice poginulih nisu bili zadovoljni presudom Suda BiH.

Asim Hadžiselimović
Asim Hadžiselimović

"Nakon što sam dobio vijest o usvajanju njegove apelacije ostao sam zatečen. Kako vrijeme prolazi mogu samo reći da nas u ovakvoj državi i sistemu ništa ne može iznenaditi. Sjećam se Novaka Đukića iz sudnice, koji se zajedno sa svojim advokatima nasmijao tokom mog svjedočenja. Nije me htio pogledati u oči. Ja sam preživio, smogao sam snage da idem dalje, ali se osjećam prevarenim. Žao mi je roditelja koji su izgubili svoju djecu, jer ne znam kako će živjeti sa saznanjem da je zločinac na slobodi“, kaže Hadžiselimović.

Adnan Pirić je ka tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine krenuo s rukometne utakmice. I sam je bio talentovani golman RK Zrinjski, a u masakru je ostao bez lijeve noge. Njegova invalidnost je procijenjena na 70%.

Adnan Pirić
Adnan Pirić

"Kakav je odnos prema civilnim žrtvama rata, odnosno o kakvoj je diskriminaciji riječ, ovakve odluke me ne mogu iznenaditi. Šokiran sam i vjerovatno se dugo neću od šoka oporaviti. Znam kako sam se osjećao kada sam se u sudnici susreo s Đukićem. Krio je pogled od mene, nije me htio pogledati u oči. Tokom suđenja bio je hladnokrvan, nije se uzbuđivao zbog činjenice da je na Kapiji ubio 71 osobu, a blizu 200 teže ili lakše ranio“, kaže Pirić.

Najmlađa žrtva masakra na Kapiji bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić, a o 25. maja 1995. godine nekadašnji Dan mladosti se u Tuzli obilježava kao Dan žalosti. Žrtve i porodice poginulih nikada se neće pomiriti sa činjenicom da zločinci žive na slobodi. Podsjećaju javnost u BiH da pored Đukića, koji je pred Sudom BiH osuđen na 25 godina robije, postoje imena i prezimena osumnjičenih pripadnika nekadašnje Vojske RS koji nikada nisu procesuirani.