Prijedor
0

Žrtve "Keraterma" još uvijek traže pravdu

FENA
Pred lice pravde ni danas, 16 godina poslije, nisu izvedeni svi odgovorni za stravične zločine u logoru „Keraterm“ u Prijedoru.

Ovo su upozorili preživjeli bivši logoraši, porodice žrtava i svi koji su došli kako bi danas posjetili nekadašnji prijedorski logor "Keraterm" i pored kiše ponovo digli svoj glas protesta protiv načina na koji su 1992. godine Bošnjaci Prijedora bili zatvarani i ubijani.

Samo u jednom danu, na današnji datum, prije 16 godina iz logora „Keraterm“ je izvedeno preko 200-250 ljudi.

Preživjeli logoraši i danas su spominjali imena, među njima, predstavnika Kriznog štaba Prijedora, te drugih odgovornih za zločine i držanje nesrba u logoru „Kerterm“, a koji i danas šetaju gradom i nisu odgovarali za zločine.

Bivši logoraši ponovo su imali problem kako bi im se dozvolila posjeta mjestu gdje se nekeda nalazio logar, a danas je to privatno preduzeće i nije bio dozvoljen ulazak u prostorije.

Čak postoje najave da se naredne godine neće dozvoliti okupljanje ispred bivšeg logora gdje se nalazi mala spomen-ploče, ispred koje je danas i odata pošta žrtvama „Keraterma“.

Bivši logoraš drugog prijedorskog logora „Omarska“, te logora „Manjača“ kod Banje Luke Muharem Murselović kazao je Feni nakon današnje posjete „Keratermu“ da je prema podacima udruženja logoraša kroz „Keraterm“ prošlo oko 2.500 do 3.000 ljudi.

„Nije ih uvijek toliko bilo u logoru, jer su neki ubijani, a neki su odatle prebacivani u 'Omarsku' koja je glasila kao nastravičniji logor. Ali i u 'Keratermu' je ubijeno dosta ljudi“, rekao je Murselović navodeći da se pretpostavlja da je u logoru „Keraterm“ ukupno nastradalo oko 400 do 450 Bošnjaka.

Murselović kaže da će bivši logoraši „Omarske“, 6. augusta, posjetiti i taj logor, na taj datum koji se smatra kao dan raspuštanja „Omarske“, jer je velika grupa zatvorenika, njih oko 1.500, premještena u treći logor „Trnopolje“, a jedan broj njih je prebačen na „Manjaču“.

On podsjeća da je tada u „Omarskoj“ ostalo oko 200 ljudi, te da su oni svjedočili prilikom posjete stranih novinara tom logoru koji je, na zahtjev uhapšenog haškog optuženika i bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, organizirao tadašnji upravnik policije Simo Drljača.

Strani novinari, podsjeća Murselović, ipak su saznali da je to bio neuspjeli pokušaj da se prikaže kako se u logoru nalazi svega 200 zatvorenika.

On očekuje da će se u narednom sudskom procesu Karadžiću dokazati genocidne namjere kada je u pitanju ovaj prostor, jer je samo u Prijedoru ubijeno 4.158 civila što je utvrdio i Institut na čijem je čelu Mirsad Tokača.