Nakon proslave u UN-u
158

Žrtve genocida traže da BiH reaguje zbog puštanja pjesme "Marš na Drinu"

Anadolija
Žrtve genocida i organizacije za zaštitu ljudskih prava traže od vlasti države Bosne i Hercegovine (BiH) da zvanično reagiraju povodom koncerta beogradskog hora "Viva Vox" u velikoj sali Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na kojem je, između ostalog, izvođena i srpska ratna pjesma "Marš na Drinu", a uz koju su, kako tvrde u udruženjima žrtava, počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima, izvještava novinar agencije Anadolija.

Koncert je izveden u ponedjeljak u povodu Srpske nove godine, a domaćin koncerta bioje predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

''Smatram da je to vrhunac licemjerja i svojevrstan diplomatski skandal. Oni koji su ostali da pamte znaju da su se uz pjesmu ''Marš na Drinu'' provodila masovna protjerivanja, masovna ubijanja i egzekucije... Žrtve to teško mogu primiti i zato moraju dići svoj glas. Na ovaj način Jeremić je potvrdio da pripada establišmentu Radovana Kradžića koji je bio arhitekta svih užasnih dešavanja na ovim prostorima'', kazala je za AA Fadila Memišević, predsjednica Sekcije Društva za ugrožene narode u Sarajevu.

To što se dogodilo u UN-u, podvlači Memišević, samo potvrđuje da je UN 1995. godine mirno predao Srebrenicu i dopustio genocid.

''Ovo je sramno! Vlada BiH mora reagirati. Jer, uvijek samo žrtve reagiraju. Mi smo u ime Društva za ugrožene narode već napisali jedno protestno pismo, a očekujemo i reakciju vlasti BiH'', dodala je ona.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić rekla je za AA da ovakvo ponašanje UN-a ne treba iznenaditi jer su njihovi ''mirovnjaci'' i u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu sarađivali sa srpskim vojnicima.

''Ne iznenađuje me ovo ni od UN-a, ni od Republike Srpske, niti od Srbije, jer znamo šta su sve činili na ovim prostorima'', rekla je Ćatić, podsjećajući da UN nije spriječio da nad Bošnjacima bude izvršen genocid u Srebrenici.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Haris Alibašić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC) prof. dr. Emir Ramić, izvršni direktor Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine (ACBH) Ajla Delkić i direktor Bosanko američkog instituta za genocide i edukaciju (BAGI)Sanja Seferović-Drnovšek uputili su pismo protestno generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu, tražeći javno izvinjenje svim žrtvamasrpskih nacionalista u Bosni i Hercegovini zbog posljednjeg incidenta u UN-u.

''U ime 350.000 američkih Bošnjaka i 50.000 kanadskih Bošnjaka, izražavamo naše razočarenje zbog Vašeg prisustva na koncertu koji je održan u UN-u, a koji je organizirao Vuk Jeremić. Koncert je bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u Bosni i Hercegovini jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “Marš na Drunu'', navodi se u pismu.

Podsjetili su kako su genocid, silovanja, ubistva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim dijelovima BiH, provođeni upravo uz spomenutu nacionalističku pjesmu.

''Ova fašistička pjesma korištena je u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva i navela je na ubijanje na hiljade Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma je odzvanjala hodnicima Ujedinjenih naroda u New York-u, a članovi Ujedinjenih naroda su je punog srca podržali'', konstatirano je.

Pozvali su stalnu predstavnicu Bosne i Hercegovine u UN-u Mirsadu Čolaković da javno protestira zbog ''ovog sramnog čina koji se dogodio u UN-u''.

Marš na Drinu je srpska ratna pjesma i nekadašnja himna Srbije. Napisao ju je kompozitor Stanislav Binički. Smatra se ''simbolom hrabrosti Srba tokom Prvog svjetskog rata''.