Dobio nagradu Lige humanista
50

Žrtve agresije: Pavić je nastavio ono što su ratni zločinci započeli

FENA
Marko Pavić
Marko Pavić
Na inicijativu Instituta za istraživanje genocida Kanada, a uime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je oštar protest protiv odluke Vijeća Internacionalne lige humanista koje je dodijelilo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću zlatnu plaketu sa značkom za navodno postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Uime preživjelih žrtava i svijedoka genocida tražimo od vas da povučete vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagrađivanjem negatora genocida dajete vaš doprinos da se genocid u ovom lijepom gradu nastavlja, ali sad uz blagoslov vaše cjenjene organizacije, navodi se u protesnom pismu upućenom predsjednici ILH Elisabeth Rehn i direktorici Glavnog ureda Dubravki Šurlan.

Marko Pavić je javno zabranio obilježavanja 20. godišnjice od početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi ‘genocid’, te naložio prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora mirne povorke. To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima, navodi se u protestnom pismu.

Marko Pavić već duže vremena sustavno terorizira prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji su i dalje poniženi građani drugog reda. Pavić javno ponižava organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Pavić dozvoljava skupove fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu, navodi se u protestnom pismu.

U pismu se naglašava da Marko Pavić ignoriše zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su mu jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Načelnik Općine Prijedor Marko Pavić u miru je nastavio ono što su ratni zločinci započeli u ratu. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Pavić je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema BiH. Dodjeliti njemu bilo kakvo priznanje, koje je u vezi s Internacionlanom ligom humanista, znači - obesmisliti svako humanističko nastojanje u našoj državi BiH, navodi se u pismu.

Potpisnici protestnog pisma su direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Smail Čekić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod Sarajevo Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Ferid Muhić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Haris Alibašić, predsjednica Organizacije Žene žrtve rata Bakira Hasečić, predsjednik Svijetskog saveza dijaspora BiH Zaim Pašić, predsjednik Platforme BiH Ervin Sendijarević, Krovna organizacija klubova i građana BiH u Holandiji, predsjednik Savjeta Platforme BiH Dževad Kurić, predsjednik Vijeća Bosanskohercegvačkih organizacija u Australiji Elvis Keranović, direktor Bosansko američkog institute za genocid i edikacijskog centra Sanja Seferović Drnovšek, glavni i odgovorni urednik Web portal Bošnjaci.net Esad Krcić, predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrije Damir Saračević, predsjednik Bošnjačkog akademskog kruga Amer Sabitović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92 Mirsad Duratović te Mirsada Kučković, Anto Hasečić, Satko Tomić, Melita Mujagić, Senad Nasić, Tamara Draganović, Kaliterna Alison Sluiter, Alma Karabašić, Azra Alić, Lejla Adžemović uime Grupe Čuvari Omarske.