REKOM
0

"Žrtvama se mora vratiti dostojanstvo"

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije neophodno je da bi se žrtvama vratilo dostojanstvo, poručili su u subotu u Sarajevu predstavnici više od 50 udruženja žrtava iz BiH i regije, saopćeno je iz Koalicije za REKOM BiH.

Na regionalnim konsultacijama s predstavnicima udruženja žrtava o nacrtu Statuta REKOM, svi učesnici su još jednom dali podršku inicijativi za REKOM i kroz prijedloge i mišljenja doprinijeli stvaranju budućeg Statuta REKOM-a.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je da će REKOM imati rezultate tek kad njegovo djelovanje bude prihvaćeno u parlamentima svih zemalja bivše Jugoslavije.

  • Prije pet godina usvojen je Zakon o nestalim osobama BiH, ali nikad nije zaživio. Nemamo ni zakon o pravima žrtava ratnog zločina. To moramo raditi na nivo regiona. Mi smo radili monitoring programa političkih stranaka u BiH koji se sad bore za vlast. Niko ne spominje žrtve. Zato se moramo boriti za naša prava, a Koalicija za REKOM je upravo to, kazao je Tahirović.

Važnost regionalnog pristupa istraživanju i utvrđivanju činjenica istakao je i Avni Melenica iz Asocijacije porodice nestalih "22 maji" iz Kosova.

  • Svi smo imali teško iskustvo i interes sviju nas je osnivanje REKOM-a. Svi treba da damo podršku Inicijativi za REKOM jer jedino na taj način možemo doći do pravde, kazao je Melenica.

Dragan Pjevač iz Udruženja porodica poginulih i nestalih iz Krajine i Hrvatske kazao je da žrtve treba da se razumiju i zajedno ostvaruju svoja prava.

  • Svi treba da odgovoraju imenom i prezimenom i sve činjenice o žrtvama treba da se utvrde. To nam je svima u interesu, kazao je Pjevač.

Marija Lovrić, članica Obitelji žrtava iz Osijeka čiji je suprug ubijen 1991. godine tvrdi da istina o žrtvama ne može biti otkrivena sve dok se ne dobije politička podrška.

  • Bez istine nema budućnosti. Još je puno grobnica i dok se to ne riješi nema boljeg života, a za osnivanje REKOM-a potrebna je politička volja, kaže Lovrić.

Nataša Kandić, direktorica Fonda za Humanitarno pravo iz Beograda kazala je da je ova inicijativa već dobila religijsku i političku podršku Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, te isto očekuje i od predstavnika ovih institucija u BiH.

  • Sačekat ćemo da prođu izbori u BiH pa ćemo razgovarati s predstavnicima vlasti u BiH. Nadamo se da će i vjerske zajednice u BiH dati podršku osnivanju REKOM-a, kazala je Kandić.

U ime REKOM-a konsultacije su u Sarajevu organizirali Udruženje BH novinari i Centar informativno-pravne pomoći Zvornik.

Na konsultacijama najviše se raspravljalo o zadacima i nadležnostima Komisije, izboru članova te ovlaštenjima REKOM-a. Nakon što bude usvojen, statut REKOM-a bit upućen nadležnim institucijama u državama bivše Jugoslavije.