Susret Inzko-Robinson
0

"Žrtvama dugujemo hapšenje Mladića i Hadžića"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Patrickom Robinsonom.

Na sastanku im se također pridružio i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, koji se u ime OHR-a bavi pitanjima koja se tiču MKSJ-a. S obzirom da je ovo prva posjeta gospodina Robinsona BiH u svojstvu predsjednika MKSJ-a, HR/EUSR Inzko je iskoristio priliku da ga upozna sa pitanjima relevatnim za MKSJ i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH.

Na sastanku je razgovarano o saradnji Bosne i Hercegovine sa Haškim tribunalom, što je stalna obaveza koja proističe iz rezolucija UN-a i Daytonskog mirovnog sporazuma. Oni su naglasili da ta saradnja neće biti potpuna sve dok se pred Tribunalom ne nađu i preostali optuženi za ratne zločine, prvenstveno Ratko Mladić.

"Privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za ratne zločine, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jedan je i od prioriteta OHR-a, i ova organizacija ulaže značajne napore u razbijanje sistema podrške osumnjičenima, i nastaviće to da radi sve dok se oni ne nađu pred licem pravde. Barem toliko dugujemo žrtvama.“ – kazao je HR/EUSR Inzko.

Inzko i Robinson su također razgovarali i o pitanjima koja se tiču pravnog naslijeđa Haškog tribunala i jačanju kapaciteta domaćih pravosudnih institucija za procesuiranje slučajeva ratnih zločina. Oni su se složili da je apsolutno od suštinskog značaja za vladavinu prava i strategiju okončanja rada MKSJ-a da međunarodni suci i tužioci u odjeljenjima Suda BiH i Tužilaštva BiH za ratne zločine ostanu na funkcijama sve dok za njima bude postojala potreba u ova dva tijela.

Oni su također razgovarali o predmetu Radovana Stankovića, čiji bijeg u Srbiju i totalna nemogućnost organa RS, BiH i Srbije da ga vrate pred lice pravde predstavljaju prepreke za implementaciju strategije za završetak rada MKSJ-a i vladavinu prava.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko i predsjednik MKSJ-a, Patrick Robinson pozvali su institucije BiH, prvenstveno RS da pojačaju svoje napore usmjerene ka ispunjavanju obaveze potpune saradnje sa Haškim tribunalom.