BiH
0

Zoran Tegeltija: Vlada RS traži od Vlade Rusije veliki kredit

Piše: G. D.
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: Klix.ba)
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da će se svi predloženi nacrti zakona i izmjena i dopuna zakona, koji su prethodna tri dana razmatrani u Narodnoj skupštini RS, ići u javnu raspravu, koja će vjerovatno trajati 60 dana, a potom će se u formi prijedloga zakona ponovo naći pred entitetskim parlamentom.

"Koncept javnih rasprava je zaista prihvatilj. Mi zaista želimo da ovi zakoni dobiju najprihvatljiviju normu. Dobili smo konkretne prijedloge, rješenja i sugestije za mnoga pitanja. Vlada RS će sve te prijedloge razmotriti, a potom ih vratiti poslanicima na usvajanje", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je misija MMF-a otkazala posjetu BiH, koja je bila planirana ove i naredne sedmice, jer nije formirana vlast u FBiH i na nivou BiH. Tokom te posjete trebalo je biti razgovarano o kreditnim aranžmanima sa MMF-om. U BiH, ističe Tegeltija, trenutno boravi tehnička Misija MMF-a sa kojima je razgovarano o poreskom sistemu.

"RS će u ponedjeljak emitovati dugoročne obveznice u iznosu od 60 miliona KM. To je u skladu sa budžetom i načinom kako su definisana dugoročna zaduživanja. Taj iznos nije veliki i ničim ne ugrožava finansiranje RS. Što se tiče ruskih kredita, Vlada RS je odlučila odustati od malog i sa Vladom Rusije ponovo razgovarati o velikom kreditu", istakao je Tegeltija.