Pokret "Dosta"
0

Zoran Perković izgladnjuje bh. radnike u Sloveniji

Sarajevo-x.com
Foto: Delo.si
Foto: Delo.si
Pokret "Dosta", u saradnji za Savezom slobodnih sindikata Slovenije, došao je do saznanja da u toj zemlji, u preduzeću "Prenova" iz Kočevja, deset radnika iz BiH i jedan iz Srbije štrajkuju glađu od 1. marta zbog neprimanja plate u zadnjih 15 mjeseci.

Pokret "Dosta" je poslao saopštenje medijima u kojem poziva sve slobodne ljude, sindikate i vlasti BiH da pod hitno poduzmu mjere kako bi se ta situacija promijenila u korist radnika. Također, zahtijeva se i odgovornost nadležnih ministarstava, koja, kako se navodi, ne čine ništa da bi pomogla radnicima.

Posljednju platu radnici su primili 2008. godine, a čitavu 2009. godinu su preživljavali novcem koji im je vlasnik kompanije "Prenova", Zoran Perković, davao "na ruke" i to od 20 do 150 eura mjesečno, navodi se u saopštenju Pokreta "Dosta".

Ovu vijest objavili su i brojni slovenački mediji, stoga smo pokušali više informacija o ovome dobiti od Ministarstva vanjskih poslova BiH, no do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili nikakav odgovor.