Sesija Kruga 99
0

Zoran Pajić: U BiH vladaju stranke, a ne institucije

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iz Brisela se Bosna i Hercegovina posmatra kao zemlja predinstitucionalnog stanja, izjavio je u nedjelju u Sarajevu prof.dr. Zoran Pajić koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "BiH u očima Brisela-Brisel u ogledalu BiH".

To je, dodao je Pajić, demokratija predinstitucionalnog stanja gdje imate sve institucije zastupljenje kako je predviđeno Ustavom - od Predsjedništva BiH, preko parlamenta, entitetskih vlada, parlamenta itd.

"Međutim radi se, bar po mišljenju kolega iz Brisela, uglavnom o takozvanim virtuelnim institucijama, prividnim institucijama, jer prava vlast, pravi instrument odlučivanja je u rukama lidera političkih stranaka, parlamentarnih stranaka", kazao je Pajić novinarima pred početak sesije Kruga 99. Odluke u rukama lidera

Zaista, dodao je, svi funkcioneri u državnim institucijama su strogo kontrolisani od lidera političkih stranaka.

"Odluke se donose u njihovim kabinetima i vidite da u zadnje vrijeme, pogotovo posljednjih mjesec-dva dana, ne govori se ni o Vijeću ministara, ni o parlamentu, s obzirom na trenutnu krizu međupartijskih odnosa, nego se govori o 'šestorci'. Svi govore o šest lidera, šta se oni dogovaraju, šta može proizaći iz njihovih sastanaka", kazao je Pajić, dodajući da je to jedan momenat koji je ilustrativan za pogled iz Brisela prema BiH, a ima ih još.

Po njegovim riječima, ono što je neobično kada se posmatra sa strane je da ustvari nema javnog dijaloga među političkim liderima u BiH. Oni komuniciraju, ali putem intervjua u štampi, putem saopćenja za štampu, pres-konferencija. Međutim, ističe Pajić, javnost uopće nije uvučena u dijalog o budućnosti BiH.

Kako je istaknuo, ako nema dijaloga ne možete formirati ni viziju, ako nemate viziju nemate strategiju, ako nema startegije nema razvoja. Također, navodi Pajić, ono što se zapaža iz Brisela, to je jedno neobično, neočekivano samozadovoljstvo lidera u BiH. "Iako su niz izvještaja međunarodnih organizacija, uključujući i Međunarodnu kriznu grupu, procijenile da je BiH u posljednjih četiri-pet godina izgubila korak sa svojim susjedima, ovdje to nikoga nije uznemirilo. Uz to bih dodao, isto tako, da iz Brisela vrlo često se ironizira na tu temu kako bosanski političari kad odlaze u svijet vjeruju u svoj šarm. Vrlo malo tu ima ozbiljne pripreme, vrlo malo ima argumentacije u razgovorima, čak i u odnosu na EU vrlo često čak i stručni timovi dolaze s ispolitiziranim izvještajima, analizama", kazao je Pajić.

Upitan kakav je pogled iz BiH prema Briselu, kazao je da je pogled dosta kritičan. Po njegovim riječima, ovdje je taj odnos prema EU, prema evropeizaciji uopće, procesu evropeizacije, prilično skeptičan. "Građani se ovdje ipak pitaju, bar oni koji su informirani, šta to Evropa ustvari nama servira kad Evropa ima toliko problema i skandala. Kako je moguće da Evropa permanentno kritikuje ovdje političke vlasti i državne institucije, a ustvari vidimo da u mnogim evropskim zemljama ti kriteriji nisu tako visoko primijenjeni kao što to Evropa prezentira ovdje", kazao je Pajić.

U tom pogledu, dodao je, postavlja se s pravom pitanje mnogih šta to nama Evropa ustvari nudi. Po njegovom mišljenju, još jedno zanimljivo pitanje je da ovdje postoji uvjerenje generalno u javnosti da je Evropa, odnosno EU, nešto nama strašno puno dužna i da treba da se "progleda kroz prste" na putu BiH prema EU, "odnosno da se nekakve magične beneficije nađu tu gdje bi Bosna ustvari uspjela da prevaziđe svoje susjede i po povlaštenom režimu uđe u EU".

Nepodnošljiva stagnacija

"Lično mislim da o tome nema govora. Možda još prije desetak godina o tome se i moglo razgovarati. Međutim, danas poslije ovako jedne nepodnošljive stagnacije, mislim da o tome nema govora", kazao je Pajić. Na početku obraćanja novinarima istaknuo je kako ga je zanimalo u njegovim analizama da vidi kako se percepira BiH iz Brisela, odnosno kako ljudi koji rade na pitanjima Balkana uopće, a pri tome misli ne toliko na političare u EU, nego na analitičare, međunarodne službenike koji imaju neki kontinuitet u tom praćenju i serviraju političarima svoje analize, kako oni gledaju na BiH, koji su to elementi po kojima oni definišu ovu zemlju.

"Svjestan sam, isto tako, da se i odavde iz BiH skenira EU već godinama, prave se razne kalkulacije oko toga šta to Evropa hoće od nas, šta to Evropa smišlja, kakve su perspektive", kazao je Pajić.