Zločin protiv čovječanstva
0

Zoran Marić sporazumno priznao krivicu

FENA
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je s optuženim Zoranom Marićem, zvani Đole, (1964.) sporazum o priznanju krivice za djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Zoran Marić je rođen u Ljoljićima, općina Jajce, nastanjen je u Staroj Pazovi u Republici Srbiji i trenutno je u pritvoru po kojem mu se za ovo počinjeno krivično djelo izriče kazna od četrnaest do šesnaest godina zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa zaključenim sporazumom, tužilac je saglasan da se optuženome izrekne kazna zatvora od četrnaest do šesnaest godina zatvora, a koju mu, na osnovu ovog sporazuma, izrekne Sud BiH.

Optuženi Zoran Marić će, ako Sud BiH prihvati sporazum o priznanju krivice, a prije izricanja kazne, dati svoju izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo učešće u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Prema optužnici, Zoran Marić je 10. septembra 1992. godine kao pripadnik Vojske Republike Srpske s drugim pripadnicima organizirane grupe naoružanih ljudi, nakon zajednički dogovorenog plana da sakupe bošnjačko stanovništvo koje se nalazilo u mjestu Ljoljići-Čerkazovići, općina Jajce, u namjeri da ih odvedu i ubiju na mjestu zv. „Tisovac“, učestvovao u nezakonitom lišavanju slobode i nasilnom izvođenju iz kuća stanovništva bošnjačke nacionalnosti i njihovom sakupljanju na mjestu Osoje. Nakon toga, zarobljene civile su poveli do mjesta Tisovac, gdje su im naredili da se poredaju jedni pored drugih, uz ivicu provalije, a onda rafalnom paljbom usmrtili 23 osobe, a četiri su povrijeđene.