BiH
110

Zoran Dragišić: Beograd je Milorada Dodika pustio niz vodu

Anadolija
Zoran Dragišić (Foto: Anadolija)
Zoran Dragišić (Foto: Anadolija)
Zvanični Beograd je predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika pustio niz vodu, kaže u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) profesor beogradskog Fakulteta sigurnosti dr. Zoran Dragišić.

Kako ističe profesor Dragišić, odnosi između zvaničnog Beograda i Dodika nikako nisu dobri.

"Posebno ako pogledamo samo činjenicu da je Milorad Dodik sudjelovao u organizaciji mitingaša koji su dolazili u Beograd da protestuju protiv sporazuma Prištine i Beograda iz Brisela. Vidjeli smo da je Dodik u zadnjem trenutku neke ljude povukao, ali jedna ekipa koja je došla iz Banje Luke ovdje u Beograd, očigledno je došla u Dodikovoj organizaciji. To samo govori da odnosi između zvaničnog Beograda i Banje Luke nisu dobri. Sve one priče nakon pobjede Tomislava Nikolića da se u odnosima Beograda i Banje Luke neće ništa promijeniti, očigledno nisu tačne. Očigledno da ti odnosi nisu dobri, da je Dodik pušten niz vodu i da nema podršku Beograda", kaže Dragišić za agenciju Anadolija.

Dragišić dodaje kako će mnogo toga zavisiti i od toga kako će Dodik proći na izborima iduće godine.

"Ukoliko izgubi izbore, a neka nova garnitura iz RS uspostavi dobre odnose sa Beogradom, stvari će se vratiti na staro. Međutim, ako Dodik ponovo pobjedi, može se očekivati dodatno zatezanje odnosa na relaciji Beograd - Banja Luka, što će, svakako, imati refleksije i na odnose Beograda i Sarajeva", ocijenio je.

Kampanja protiv Dodika

Posljednjih dana u medijma bliskim vlastima u Beogradu pojavile su se optužbe da je Dodik povezan i s prvoosumnjičenim u akciji "Lutka" i čovjekom s američke crne liste narko bosova Naserom Keljmendijem, kao i zloglasnim Zemunskim klanom te da je bio upetljan u šverc cigareta. Također, problematizira se i privatizacija kompanija u Srbiji u koje je Dodik ušao kao vlasnik.

To je potpuno suprotno od načina kako se Dodika do sada tretiralo u Beogradu. Naglašava da se protiv Dodika vodi jedna vrsta kampanje u Beogradu.

"Dodik nije u ljubavi sa sadašnjim vlastima u Srbiji. On je s prethodnim vladama bio u veoma dobrim odnosima. Bio je praktično najdraži gost u Beogradu. Znamo reći da su prednosti ove vlasti to što nije dobra ni sa Dodikom, ni s Đokovićem, niti s Kusturicom. Tako da sve to ukazuje da se vlast odmiče od estrade, što nije loše generalno", ističe Dragišić.

Na pitanje da li je procesuiranje i distanciranje vrha Srbije od Dodika tražio Brisel ili je riječ o ličnim animozitetima, jer je Dodik otvoreno podržavao bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, Dragišić kaže da ima "i jednog, a i drugog".

"Ova borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji je, također, diktirana zahtjevima Brisela. Dok Brisel nije jače pritisnuo 24 privatizacije koje su sporne, niko se na to nije posebno obazirao. Pojačana Dodikova nacionalistička retorika mi ukazuje da je on izgleda umiješan u nekakav kriminal. Čim neko postane mnogo veliki patriota, mnogo veliki vjernik, čim su mu interesi naroda iznad svega, očigledno je da su mu prsti u pekmezu. Ja čim čujem patriotsku retoriku počnem da brinem gdje mi je novčanik", govori Dragišić, naglašavajući da je potrebno, ipak, prezentirati čvrste dokaze o eventualnoj vezi Dodika i Keljmendija, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea.

Dodik će biti procesuiran u Beogradu

Osvrćući se na mogućnost da Dodik, zaista, bude procesuiran u Beogradu, o čemu se sve više govori o posljednje vrijeme, profesor Dragišić je naglasio:

"Kada bi se u cijeloj našoj regiji zadao ozbiljan udarac organiziranom kriminalu, mnoge političke stvari bi se riješile mnogo lakše. Jer, ja naravno ne mislim da iko treba da bude zaštićen pa i Dodik. Ukoliko postoje sumnje da je upetljan u nekakve nezakonite radnje, on zbog toga mora biti prozvan i procesuiran. Odgovornost za krivična djela ne može nikoga spasiti nikakva politička retorika. Tako da ja mislim da bi bilo jako loše da Dodik zbog politike ne bude pozvan na eventualnu odgovornost ako je nešto kriv. Ili da zbog politike bude pozvan, ako nije kriv".

Boji se, ipak, da srbijansko društvo nije dostiglo nivo zrelosti da odvoji kriminal i politiku.

"Bio bih sretan da se te privatizacije ispitaju na jedan potpuno profesionalan način i da se bez milosti procesuira svakoga za kog se ustanovi da je vršio krivično djelo. Ja vjerujem da će Dodik biti pozivan, ali pretpostavljam da će se oko svega toga, kao i obično, dići velika politička frka i da će se sve onda završiti na političkom terenu. Dakle, pravosuđe će ponovo biti poklopljeno politikom", zaključio je Dragišić.