Odgovaraju na optužbe
6

ZOI'84: Do 2017. ćemo imati povećanje kapitala od 50 miliona KM

FENA
Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Preduzeće ZOI'84 oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu niza optužbi iznesenih na njegovu adresu koje se odnose na obaveze i poslovanje, upošljavanje novih radnika i investicije, kako bi javnost upoznali s realnim činjenicama.

Ističe se da je preuzimanjem ZOI'84 direktor Salko Hasanefendić preuzeo u obavezu i projekte i planove poslovanja. U to vrijeme ZOI'84 bilo je u obavezama u iznosu od 2.500.000 KM, bez investicija i bez podrške.

Naglašava se da su nastavljeni razvojni projekti na kojima je prethodni direktor stao, te se ubrzala realizacija zbog potrebe da se olimpijske planine počnu dizati na veći nivo u svakom pogledu.

"Podsjećanja radi, u toku mandata direktora Hasanefendića povećana je vrijednost firme za 4.400.000 KM. U toku 2011. godine u razvojne projekte investirano je 6.464.052 KM, a 2012. godine 8.166.231 KM. Zasposleno je 50 novih radnika, te umjesto da se pohvale nastojanja da se što više mladih i obrazovanih kadrova upošljava, nailazimo na osudu, iako je situacija kada je u pitanju broj nezaposlenih u gradu i BiH itekako loša", navodi se u saopćenju.

Između ostalog je navedeno da je pokrenut niz projekata i ako se budu realizirali svi planovi do 2017. godine ZOI'84 imat će povećanje kapitala od 50 miliona KM, povećanjem prihoda za 30 miliona KM, te upošljavanjem novih 300 radnika.

"Zahvaljujući novim planovima zaživjet će sva sela i proizvodnja u Trnovu i Hadžićima, te će biti više od 1.500.000 posjetitelja na planinama (na godišnjem nivou), čemu i težimo. U protekle dvije godine OC ZOI'84 povećao je prihode za 2,8 miliona KM, što omogućava ulaganja u nove projekte i razvoj. U proteklih godinu dana uloženo je u projekte 14,5 miliona KM, što bi u narednih pet godina trebalo biti pet puta više", stoji u saopćenju.

U toku 2011. godine investirano je 6,4 miliona KM, a tokom 2012. godine 8,1miliona KM.

"Ponosni smo svim što smo do sada uradili. Investirano je u bitne stvari, počevši od utvrđivanja vlasništva i upisa u grant, do izrade svih projekata i dokumentacije za period od 2011. do 2017. Stotine saradnika iz BiH i inozemstva danonoćno je radilo na projektima Igmana, Bjelašnice i Zetre. Imamo završene sve projekte s idejnim i izvedbenim rješenjima. Plod našeg rada su pohvale od skijaša i sportista, ali i FIS-e i mnogih međunarodnih organizacija. Rezultati našeg rada su certifiranje staza za spust i Super G. Ali rezultat na koji smo najviše ponosni su na hiljade djece na snijegu i ledu", ističe se u saopćenju.