BiH
0

Znate li vi pružiti prvu pomoć?

Piše: Adisa Pobrić
Takmičenje iz pružanja prve pomoći
Takmičenje iz pružanja prve pomoći
Sedam od deset ljudi bilo bi spašeno da im je vrijeme pružena adekvatna prva pomoć u slučajevima infarkta. Ovi podaci samo su jedan od pokazatelja koji govori o važnosti pružanja prve pomoći. Međutim, koliko nas zaista zna reagovati na pravi način i u slučaju potrebe pomoći unesrećenom?

U anketi na portalu Klix.ba skoro polovina ispitanika priznala je da ne zna kako se to radi. Ipak, u Crvenom križu FBiH neumorno rade na edukaciji djece i odraslih u ovoj oblasti.

"Imamo dva vida obuke. Jedan je usmjeren na osnovne i srednje škole gdje se učenici okupljaju u grupe u okviru vanškolskih aktivnosti i takmiče sa svojim vršnjacima, prvo na nivou škole, općine, kantona, entiteta i države, a one koji pokažu interesovanje trudimo se da pošaljemo i na evropsko takmičenje, gdje bilježimo fantastične rezultate", kazala je za naš portal Nevenka Milanović, stručna saradnica u Crvenom križu FBiH.

Drugi vid obuke odnosi se na osobe koje polažu vozački ispit, a to su većinom mladi od 18 do 20 godina. Iz CK FBiH kažu da je prošle godine obučeno 22.000 vozača i 10.000 učenika, građana, povratnika i drugih kategorija.

Na pitanje o nekadašnjoj praksi lakog polaganja ispita iz prve pomoći za buduće vozače, Milanović ističe da je ova oblast dovedena u red, te da su ljekari koji vrše obuke certificirani i rade u skladu s pravilima, a dešava se i da pojedini kandidati padnu na ispitu.

"Kandidati slušaju predavanja, a potom dolaze na ispit koji obuhvata teoretski i praktični dio. Moraju pročitati knjigu i mnogi su svjesni da zbog samih sebe to moraju savladati", ističe Milanović.

U augustu 2012. godine donesen je novi pravilnik prema kojem Crveni križ vrši obuku, a kantonalna ministarstva obrazovanja organizuju ispite. Ipak, u nekoliko kantona ovaj sistem još uvijek nije zaživio. Na internetu je objavljeno i 100 ispitnih pitanja, a sve s ciljem da kandidati lakše dođu do informacija.

Govoreći o spremnosti građana naše zemlje da adekvatno reaguju u situacijama kad je to najpotrebnije, naša sagovornica kaže da je prošlogodišnji veliki snijeg pokazao da smo sposobni, iako nema materijalnih kapaciteta. Ipak, ukazuje na drugi problem, a to je shvatanje važnosti kako Crvenog križa kao institucije, tako i Civilne zaštite.

"Nas građani kao da ne smatraju institucijom. Treba raditi na podizanju svijesti o tome i uključivanju u naše aktivnosti", savjetuje Milanović.