BiH
0

Značajno se povećao broj operiranih od bolesti debelog crijeva

FENA
U Mostaru je danas održan šesti stručni sastanak Udruženja kirurga Federacije BiH na kojemu je sudjelovalo oko 150 kirurga iz svih većih bolnica u FBiH, ali i Hrvatske i Srbije.

Tema sastanka bila su benigna i maligna oboljenja debeloga crijeva, a koja su prema izvještajima kirurga iz BiH, u ekspanziji.

Kako je kazao za Fenu predsjednik Liječničke komore HNŽ-a prim.dr. Braco Hajdarević, u svim bh. bolnicama zadnjih desetak godina značajno se povećao broj operiranih od bolesti debelog crijeva.

Prim. dr. Zoran Trninić pak kaže, kako se karcinom debeloga crijeva nalazi na drugom mjestu kod muškaraca i drugom mjestu kod žena u F BiH.

U tom cilju, Federalno ministarstvo zdravstva je za implementaciju testiranja rizične populacije od 40 do 60 godina za rano otkrivanje benignih i malignih oboljenja debeloga crijeva izdvojilo oko milijun maraka.

"Federalno ministarstvo zdravstva će u suradnji sa županijskim bolnicama i lokalnim domovima zdravlja uskoro organizirati tesitranja detektiranja promjena prisustva krvi u stolici, što je prvi znak oboljnja debeloga crijeva", kazao je federalni ministar zdravstva Safet Omerović.

Prema njegovim riječima, za početni stadij otkrivanja raka debeloga crijeva izdvoji se prosječno 80 KM, dok je u drugoj i trećoj fazi oboljenja potrebno izdvojiti čak 80 000 KM.

Organizatori sastanka bili su KB Mostar i RMC "Dr. Safet Mujić" Mostar te Liječnička komora HNŽ-a.