BiH
0

Značajno poboljšano stanje na požarištima u Jablanici

FENA
Na području općine Jablanica u toku dana učinjeni su značajni napori u gašenju požara.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH požar je gasilo ukupno pet letjelica i to dva kanadera iz Republike Hrvatske, dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te helikopter snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Kanaderi Republike Hrvatske danas su završili sa svojim djelovanjem dok će helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i EUFOR-a nastaviti gašenje prema prioritetima.

Zračne i kopnene jedinice na terenu su učinile izuzetne napore i znatno poboljšale stanje na požarištima u općini Jablanica.

U skladu sa svojom koordinacijskom ulogom Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je ostvarilo kontakte sa Štabom NATO-a u Sarajevu te EU ERC i NATO EADRCC centrima u Briselu.

Za stanje u Bosni i Hercegovini je ispoljen interes od Republike Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će u saradnji s nadležnim institucijama na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou sačiniti analizu današnjeg djelovanja na požarištima u općini Jablanica te pripremiti plan aktivnosti za sutra.