Šepićev blog
0

Zmajevi bez viza

Piše: Senad Šepić
Dragi blogeri i posjetioci portala Sarajevo-x.com, riječ komunikacija doslovno znači: učiniti nešto općim ili zajedničkim, pa stoga pisati Internet dnevnik za najrelevantniji i naposjećeniji portal u Bosni i Hercegovini predstavlja čast, odgovornost i obavezu da budem što informativniji, sadržajniji i korisniji bloger.

Bilo da je Internet oruđe i(li) nus-produkt globalizacije, njegovu prisutnost i bosanskohercegovačko društvo sve više prepoznaje i daje mu na značaju. Jasno je da samo društva znanja, informacije i komunikacije mogu konkurirati u tom novom svjetskom globalnom selu, a političari moraju biti lideri tog novog razmišljanja i poimanja naše budućnosti. Taj novi način razmišljanja ne znači zaboraviti ili zapostaviti ono što jesmo – oni koji zatiru svoje korijene i svoju tradiciju ne mogu računati na političku afirmaciju i integraciju. Biti Krajišnik, Bosanac i Hercegovac, znači poštovati reisa Džemaludina Čauševića, Skendera Kulenovića, Branka Ćopića, Nuriju i Hamdiju Pozderca, Izeta Nanića, Irfana Ljubijankića...

Nedavno je iz Bruxellesa poslan vrlo dobar znak našim građanima – od 15. decembra 2010. godine slobodno ćemo bez viza moći putovati u zemlje Schengena. Iz Bratislave je u srijedu navečer stigla još jedna dobra vijest: naši zmajevi su pobijedili reprezentaciju Slovačke, učesnicu osmine finala posljednjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu. Ovu utakmicu sam gledao sa prijateljima u rodnom Cazinu, a uspjeh naših fudbalera perfektno se uklopio u bajramsko raspoloženje.

Građani očekuju još konkretnih poteza od domaćih političara – očekuju da se što prije formira vlast i da odgovornost preuzmu oni najsposobniji, najprofesionalniji i oni koji imaju najveću podršku u narodu. Ako želimo razvoj i napredak Bosne i Hercegovine, moramo slušati glas građana i naroda. Ovaj blog će, stoga, biti fokusiran na sve ideje, inicijative i razmišljanja koja mogu doprinijeti razvoju bosanskohercegovačkog društva i očuvanju naše tradicije.

Dragi blogeri, radujem se našem druženju.

Senad Šepić, potpredsjednik SDA i zamjenik ministra civilnih poslova BiH