Mirko Cvetković
0

"Zločini moraju biti osuđeni"

FENA
Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u nedjelju u Donjoj Gradini da su zločini neprihvatljivi civiliziranom društvu, razumu i moralu te da moraju biti osuđeni.

"Donja Gradina je jedan od simbola nacionalnih stradanja koji nas opominje da ne smiju nestati iz sjećanja svi oni koje su izgubili živote samo zato što su bili druge nacije ili vjere", kazao je Cvetković.

U govoru na komemoraciji žrtvama koncentracionih logora iz Drugoga svjetskog rata u Spomen-području Donja Gradina srbijanski premijer je rekao da je “srpski narod izabrao put mira na balkanskim prostorima i kako je opredijeljen da, ostvarajući svoje ciljeve, poštuje i razumije druge, da osuđuje sve zločine i da niko ne nosi breme kolektivne krivice".

On je kazao kako "postoji iskonska potreba da se bolje razumijemo, poštujemo i učvršćujemo međusobne veze, jer, samo tako mali balkanski narodi mogu opstati i izgraditi bolji položaj u svijetu u kojem vladaju surovi zakoni velike ekonomije".

Predsjednik Parlamenta RS-a Igor Radojičić je rekao da treba spoznati istine i iskustva iz historije kako se one ne bi ponavljale.

"Naša je zadaća da se ovog mjesta sjećamo i da ga posjećujemo tim veća što se decenijama unazad nikada svijetom nije proširila puna istina o Jasenovcu", kazao je Radojičić.

Predsjednik entitetskog parlamenta je dodao i da će Donja Gradina i Jasenovac „imati svoje trajno mjesto u historiji kao jedno od najvećih stratišta holokausta i genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu”.

”Izvršne vlasti imaju obavezu da obezbijede sredstva za dodatno uređenje i saniranje spomen-područja. Sa Srbijom i drugim prijateljima ćemo nastaviti saradnju na zajedničkim projektima obilježavanja ovog stratišta, uključujući i razradu ideje o snimanju filma koji bi bio još jedno svjedočanstvo ovog prostora i tragične historije”, rekao je Radojičić

Komemoraciji je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorian, koji je položio vijenac i odao poštovanje žrtvama koncentracionih logora iz Drugoga svjetskog rata u Spomen-području Donja Gradina.

Gregorian je rekao i kako je prošlo stoljeće obilježeno nizom genocida, „i mi kao međunarodna zajednica moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se takvi zločini nikada više ne ponove”.

Komemoraciji su prisustvovali i predsjednik i premijer RS-a Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, predstavnici političkih stranka, boračkih udruženja, te, između ostalih, i ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov.

Parastos na najvećem grobnom polju “Hrastovi” služio je vladika banjalučki Jefrem, molitvu za jevrejske žrtve „Kališ” upitio je rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, dok je molitvu za stradale Rome uputio predstavnik Romske zajednice i potpredsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković iz Beograda.