BiH
28

"Zločine ne smijemo zaboraviti": Sjećanje na ubijene Sarajlije u Isevića sokaku

Klix.ba
Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u Isevića sokaku, u blizini Sarajevske pivare. Na tom je mjestu prije 23 godine granatom ispaljenom sa agresorskih položaja ubijeno osam Sarajlija, među kojima i dvoje djece, dok su čekali u redu za vodu. Još 19 naših sugrađana je tada ranjeno od eksplozivnog dejstva granate.

Sa mjesta maskra poručeno je da ovaj i brojni drugi masakri počinjeni nad nevinim civilima Sarajeva neće biti zaboravljeni.

"Te monstuozne zločine, zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti, ne smijemo zaboraviti jer zaborav je grijeh i saučešće u zločinu", jedna je od poruka iznesenih nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti stradalim sugrađanima.

Tog kobnog 15. januara 1993. godine ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim i Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su danas položile i porodice i prijatelji, te delegacije Grada, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina i Unije civilnih žrtava rata KS.