Edin Ramulić, NVO "Izvor"
0

"Zločinci slobodno šetaju gradom, svjedoci strahuju"

Piše: Tatjana Sekulić
Edin Ramulić (Foto: Arhiv)
Edin Ramulić (Foto: Arhiv)
Za masakr na Korićanskim stijenama Sud BiH prvostepenom presudom osudio je četvoricu bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor na ukupno 86 godina zatvora. Porodice žrtava zadovoljne su izricanjem dugotrajne kazne zločincima i nadaju se da će drugostepeno Žalbeno vijeće potvrditi presudu.

Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nepravosnažno su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na području općine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubistva nesrpskih civila tokom 1992. godine.

Dušan Janković nije se pojavio na izricanju presude i, kako je saznao Sarajevo-x.com, nalazi se u bjekstvu.

Ubice slobodno šetaju Prijedorom

"Glavnooptuženi je u bjekstvu. Naprosto je neprihvatljivo da se osobe optužene za takve zločine brane sa slobode. Takva praksa se još jednom pokazala neuspješnom i nadamo se da državne institucije neće dozvoliti da se ovakvo nešto ponovi i u narednim slučajevima", kazao je za Sarajevo-x.com Edin Ramulić, aktivista udruženja "Izvor" iz Prijedora.

Svjedoci stravičnih zločina počinjenih u Prijedoru tokom rata su u strahu, tvrdi Ramulić. Nije jednostavno u svom rodnom gradu sretati na ulici egzekutore i naredbodavce razdvajanja, pljačkanja i ubistava i prisilnog protjerivanja civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Zbog straha sve manje ljudi odlučuje se da svjedoči, a saznanje da se zločinci slobodno šetaju ulicama snažno utječe kako na svjedoke, tako i na preživjele u maskru i na porodice stradalih.

Tijela nisu pronađena, a zločinci odslužili kazne

"Na ulicama često susrećemo zločince. Prije nekoliko mjeseci sjedio sam u jednom restoranu, a stol pored mene sjedio je Dušan Janković, iako mu je zabranjeno da se pojavljuje na javnim mjestima. Nedavno je pored mene svoje bijesno vozilo parkirao Predrag Banović, haški osuđenik koji je bio čuvar u logoru Keraterm kraj Prijedora i koji je priznao učestvovanje u premlaćivanjima, torturi i ubijanju zatočenika u logoru. On je svoju kaznu odslužio, kao i brojni drugi osuđeni u Haagu, a tijela svih žrtava još nisu pronađena", istakao je Ramulić, čiji brat, otac i mnogobrojni članovi familije ubijeni u prijedorskim logorima.

Na izricanju presude za masakr na Korićanskim stijenama više od deset minuta bilo je potrebno da se pročitaju imena žrtava, više od 150 muškaraca koji su streljani na Korićanskim stijenama.

Žrtve su i osobe koje su preživjele masakr, stradalnici su i njihove porodice koje pate od tog augusta 1992. godine.

Suđenje za završni zločin

"Izricanje dugotrajne kazne bez mogućnosti pomilovanja i ranijeg puštanja iz zatvora predstavlja satisfakciju porodicama žrtava. No, jedna stvar mora biti jasna. Njima je suđeno za završni zločin, a prije 21. augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijani i protjerivani Hrvati i Bošnjaci. No, zadovoljni smo presudom barem za jedan zločin i nadamo se da će biti potvrđena", kazao je Ramulić.

Državni sud je u utorak osudio Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda SJB Prijedor, na po 22 godine dugotrajnog zatvora. Željko Stojnić, pripadnik iste jednice, osuđen je na 15 godina, a Sud mu nije mogao izreći kaznu dugotrajnog zatvora, jer u vrijeme izvršenja zločinačkog djela nije imao napunjenu 21. godinu.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB Prijedor, koji se nalazi u bjekstvu Sud je proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora.