BiH
0

Zločinačka djela nisu mogla biti bez Mladića

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Nizom presretnutih razgovora između oficira Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu je na suđenju Ratku Mladiću, tokom iskaza vojnog eksperta Richarda Butlera, dokazivalo da je pogubljenje hiljada srebreničkih Muslimana u julu 1995. bilo s vrha te vojske naređena i sprovedena operacija.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Kao jedan od dokaza, tužilac Peter McCloskey predočio je presretnutni razgovor u kojem 15. jula bezbjednosni oficir Glavnog štaba VRS-a Ljubiša Beara od sagovornika traži pojačanje u ljudstvu zato što “ima da isporuči još 3.500 paketa”.

Butler, koji je pukovnika Bearu označio kao “ključnu i centralnu” osobu u organizovanju sistematskog strijeljanja Muslimana, protumačio je da je pod “paketima” on podrazumijevao zarobljenike iz Srebrenice.

“U ovom trenutku, pukovnik Beara vjeruje da ima još 3.500 zarobljenika sa kojima treba da postupi, što znači da ih pogubi, i da nema mogućnosti da ta pogubljenja obavi”, prokomentarisao je Butler.

Ekspert Tužilaštva je ocijenio da je, po raspoloživim dokazima, Bearina procjena preostalih zarobljenika bila pretjerana budući da ih je u to vrijeme već bilo ubijeno više od 4.000, dok je na pogubljenje čekalo još 2.500 srebreničkih Muslimana.

Butler je dodao da iz cjelokupnog dokaznog materijala proizlazi da je naređenje za strijeljanje zarobljenika morao dati general Mladić.

Tužilac je tokom Butlerovog svjedočenja citirao i prisluškivani razgovor u kojem, 16. jula 1995, potpukovnik Vujadin Popović, bezbjednosni oficir Drinskog korpusa VRS-a, traži gorivo neophodno za “okončanje posla” u okolini Zvornika.

Butler je posvjedočio da je taj “posao” bilo strijeljanje oko više od 1.000 zarobljenika na vojnoj farmi Branjevo i još 500 u selu Pilica, gdje je potpukovnik Popović bio prisutan.

Nešto kasnije, u odvojenom razgovoru, Popović je sagovornika izvijestio da je “posao završen”.

Sud u Haagu je pukovnika Bearu i potpukovnika Popovića 2010. osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, a oni su na tu presudu uložili žalbe, o kojima još nije odlučeno.

Butler je zaključio da Beara, Popović i drugi oficiri VRS-a umiješani u ta zločinačka djela nisu to mogli da rade bez odobrenja sa vojnog vrha, odnosno od generala Mladića.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ispitivanje vojnog vještaka Tužilaštvo će završiti u ponedjeljak, 9. septembra.