Ubijao Sarajevo pod opsadom
0

Zločinac Dragomir Milošević služi kaznu u Estoniji

SRNA
Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa bivše Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civilima počinjenih tokom rata u BiH, prebačen je na služenje kazne u Estoniju, saopštile su danas vlasti ove baltičke zemlje.

Portparol Ministarstva pravde Dijana Komus rekla je novinarima da je Milošević tokom dana prebačen u estonski zatvor Tartu.

Milošević je osuđen zbog zločina počinjenih nad civilima tokom opsade Sarajeva od avgusta 1994. godine do kraja rata u novembru 1995. godine.

"On je osuđen po više tačaka za sprovođenje terora, ubistva i nehumana djela počinjena tokom kampanje snajperskih napada i granatiranja, od čega je veliki broj civila u Sarajevu ubijen i ranjen", izjavila je Dijana Komus.

Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, oko 10.000 civila, uključujući više od 1.600 djece, poginulo je tokom 44 mjeseca opsade Sarajeva.

Milošević se predao Haškom tribunalu u decembru 2004. godine, šest godina nakon što je protiv njega podignuta optužnica. Tri godine kasnije osuđen je zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, ubistava, nehumanih djela i sprovođenja terora.

Prvobitna kazna od 33 godine zatvora umanjena mu je na 29 godina 2009. godine, nakon što je apelaciono vijeće utvrdilo da nema dokaza da je on planirao i naredio snajperske napade na civile.
"Milošević je drugi zatvorenik osuđen za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji koji služi kaznu u zatvoru u Estoniji", rekla je Dijana Komus.

U junu 2009. godine, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić prebačen je u Estoniju na služenje svoje kazne, zbog ratnih zločina, od 35 godina zatvora.